PieczywoŚniadanie

Chleb staropolski

Chleb staropolski

Domowe pieczywo smakuje najlepiej. Chleb staropolski upiekłam z gotowej mieszanki. Jak ja lubię tę wygodę! Nie muszę odmierzać składników, ani szukać w sklepach odpowiednich typów mąk. Nie wiem, który to już wypiek z gotowej mieszanki ale każdy się udaje, a to chyba przecież najważniejsze 😉 Zachęcam was gorąco do spróbowania!

Składniki:

mieszanka na chleb staropolski (500g)

– foremka albo koszyk rozrostowy

– woda

Skład mieszanki:

mąka żytnia t720, mąka pszenna t750, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże instant.

Mieszanka nie zawiera GMO, GMM.

Jak upiec chleb staropolski?

Na opakowaniu widnieje szczegółowa instrukcja, jak krok po kroku upiec chleb zarówno w piekarniku albo w wypiekaczu, jeśli takowy posiadamy. Do miski wlewamy 450g wody o temp. 30º C, następnie dodajemy zawartość małej i dużej torebki – mieszamy przez 20 minut (można za pomocą np. łopatki lub drewnianej łyżki) (mieszanie). Następnie odstawiamy ciasto pod przykryciem na 30 minut (leżakowanie).

Po tym czasie przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie keksówka), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 50-90 minut w zależności od temperatury pomieszczenia (garowanie). Wstawiamy chleb do nagrzanego do 220ºC piekarnika, spryskujemy od razy od góry ciepłą wodą przez 5 sekund (zaparowanie) i pieczemy przez 5 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180ºC i pieczemy przez kolejne 30 minut. Chleb studzimy na kratce.

moja rada: Jeśli chcecie aby skórka chleba ładnie błyszczała, to polecam po jakichś 15 minutach pieczenia, posmarować wierzch chleba białkiem jajka rozmieszanym z odrobiną wody.

Smacznego!

Helen G.

Chleb staropolski
+ 2
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button