Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pomidorowym
Popularne danie lubiane zwłaszcza przez dzieci. Pulpety w sosie pomidorowym zwane też klopsami, to bardziej dietetyczna wersja od smażonych mielonych. Mięso jest bowiem gotowane. Gęsty kremowy sos pomidorowy z kawałkami marchewki dodaje pulpetom fajnego smaku.
Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym to danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Podobne gotowały panie kucharki w przedszkolu. No, może sos był wtedy bardziej wodnisty 🙂 Potrawa ta jest pyszna w swojej prostocie:) Pulpeciki w sosie pomidorowym są soczyste i jędrne.
Zobacz także → pulpety w sosie grzybowym.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 500g dowolnego mielonego mięsa
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 marchew
– 1 jajko
– kostka rosołowa (opcjonalnie)
– 1 liść laurowy
– 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 pełne łyżki mąki
– 2-3 łyżki gęstej śmietany 18%
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– około ⅓ łyżeczki ostrej papryki
– cukier do smaku
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– mąka do obtoczenia pulpetów
– świeży koperek
▌Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym?
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Mięso przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wbić jajko. Mięso doprawić solą, pieprzem i paprykami w proszku. Wyrobić na gładką masę. Marchewkę obrać i pokroić w pół plastry.
Zwilżonymi dłońmi formować z mięsa nieduże kulki i obtoczyć każdą w mące. W garnku zagotować wodę (tyle tylko, by ledwie zakrywała pulpety), rozpuścić w niej kostkę rosołową (bez dodatku kostki sos też jest smaczny), dodać liść laurowy. Pulpety razem z pokrojoną w pół-plastry marchewką włożyć do wrzącego bulionu i gotować na niedużym ogniu przez 25 minut.
Po tym czasie wyjąć pulpety na chwilę łyżką cedzakową, by dodać koncentrat pomidorowy i zagęścić sos mąką oraz śmietaną. W niewielkiej ilości wody rozrobić 2 pełne łyżki mąki (można dać mniej, jeśli preferujmy bardziej rzadki sos), dodać śmietanę i nieco gorącego bulionu. Mieszankę wlać do sosu i zagotować.
Włożyć z powrotem pulpety do garnka. Doprawić sos solą i pieprzem. Dodać szczyptę cukru i świeżo posiekany koper. Pulpety w sosie pomidorowym podawać z ziemniakami, kluskami, ryżem albo kaszą i surówką np. surówka z pora.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
ale narobiłaś mi smaka na pulpeciki
Cieszę się, polecam:)
hmm, a ta kostka rosołowa to już chyba mocno nie na czasie ;P
Dziękuję za przepis. Dla nas pycha. Nie szukam innego 🙂 Robię drugi raz w ciągu dwóch tygodni. Teraz w kuchni pachnie, a ja czekam na przyjście rodzinki na obiad.
Bardzo cieszę się, że smakowało 🙂
pulpety to nie klopsy. Różnica jest taka, ze klopsy obsmażamy, a pulpety jedynie obgotowujemy 🙂
Nie wiedziałam. Dziękuję za sugestię.
Ja pulpeciki (pulpety)obsmażam,zawsze.Obojętnie czy do sosu pomidorowego,czy do sosu „pieczeniowego”,czy”pulpetowego”.Jak zwał tak zwał,ale zawsze obsmażam.Dla mnie klops=pulpet.Przepis jest super.Pychota ,nie daję kostki sztucznej ,bez niej jest też pycha.Dzięki.
Można oczywiście obsmażyć pulpety, wedle uznania, choć ja osobiście tego nie robię, są wtedy lżej strawne.Kostkę rosołową podałam w przepisie ale nie zawsze ją daję.
Czemu obtacza się pulpety w mące?
Żeby były bardziej zwarte podczas gotowania.
Mąż i syn są zachwyceni 🙂 tego właśnie szukaliśmy 🙂 smacznie dziękujemy 🙂
Bardzo mi miło 🙂 Polecam się na przyszłość!
Przepis Najlepszy jaki dotychczas robiłam .Pycha 🙂
Miło mi to słyszeć 🙂
Przepis bez podania ilości wody do składników 🙂
Wody powinno byc tyle, by ledwie zakrywala pulpety w garnku. Podalam tę informacje w przepisie.
A wie ktoś jaką surówkę można podawać? Czy tutaj na zdjęciu jest marchewka,kapusta kiszona oraz jabłko? :
Tak, jest kapusta ale biała, marchewka, jabłko, cebula i koperek. Trochę oleju, sól, pieprz, szczypta cukru i gotowe! Kapustę można drobno poszatkować nożem lub jak pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach 😉
Uwielbiam ten przepi i innego już nie szukam, pulpety są super. Jedynie co zmieniłam to zamiast przecieru dodałam całą puszkę pomidorów 🙂 przepis na surówkę też wyprubuje
Miło mi to słyszeć 🙂 Jak najbardziej zamiast przecieru można dać pomidory z puszki 🙂
Zrobiłam ten przepisik dziś.Rewelacja polecam !!!! tylko surówke zmieniłam .
Cieszę się, że danie smakowało 🙂
Zrobiłam wg przepisu… a Mama mówiła: „nie wkładaj warzyw do kwaśnego, bo się nie ugotują” – miała rację, marchewka była twarda, ale poza tym, pycha 🙂
Mnie się to nie zdarzyło, lecz jest na to rada, aby dopiero na koniec gotowania pulpetów razem z marchewką dodawać koncentrat pomidorowy.
Pierwszy raz w zyciu robilam pulpety 🙂 Pani przepis jest przepyszny 🙂 smacznie pozdrawiam:)
Dziękuję za miłe słowa:) Cieszę się, że danie smakowało 🙂
Domowo smacznie 🙂
Mamooo to wygląda tak rewelacyjnie i pysznie. Szkoda, że moje talenty kulinarne są marne. Na pewno bym coś spieprzyła w tym przepisie chociaż napisałaś go niezwykle przystępnie. Jestem antykurką ;( xD poprosze kogoś zeby mi zrobil na obiadek hi hi
Uwielbiam pulpety w takiej wersji 🙂
Wyglądają nieziemską, a pewnie jeszcze lepiej smakują! 😀
To prawda, są bardzo smaczne:) Polecam wypróbować mój przepis 🙂
Mniam 😀
Uwielbiam 🙂
Mam smaka na pulpeciki ale większej ochoty narobiłaś mi na kluski sląskie!
Prosty przepis na smaczny obiad.
Cala rodzina zachwycona.
Dziekuje!
Cieszę się, że mój przepis okazał się trafiony 🙂 Polecam się na przyszłość 🙂 Pozdrawiam*)
Polpety gotować pod przykryciem czy nie? Właśnie je robię i tak się zastanawiam 🙂
Przepis prosty, coś czuje że będą pyszne 🙂
Pozdrawiam!
Raczej pod przykryciem. Pokrywka może być lekko uchylona 🙂 Życzę smacznego!
Wspaniale smaczny pomysł .Uwielbiam pulpety w sosie pomidorowym,te są bardzo ,bardzo smaczne.Chyba ważne jest doprawienie przecierem ,solą i cukrem.To daje taki właśnie fajny ,lekki smak.Dzięki.Marchewka ,bomba.