Tarta brokułowa z kurczakiem i kukurydzą
Tarta brokułowa z kurczakiem i kukurydzą
To smaczny kruchy wytrawny placek. Tarty mają to do siebie, że można kombinować z nadzieniami. W zależności od gustu, można upiec tartę na słodko jako deser → np. tarta z jabłkami i cynamonem, bądź w wersji wytrawnej – z warzywami lub/i mięsem.
Osobiście wolę chyba tę drugą opcję. Tarta brokułowa z kurczakiem i kukurydzą to ciekawy pomysł zarówno na obiad, jak i na kolację, wedle upodobań. Dodam, że jest bardzo sycąca i nie wymaga już żadnych dodatków.
Zobacz także
→ tarta z suszonymi pomidorami, salami i mozzarellą
Składniki:
Kruche ciasto:
– 200g mąki
– 120g masła
– 1 jajko
– 1 łyżka wody
– ½ łyżeczki soli
Nadzienie:
– 1 nieduży brokuł
– mała pierś z kurczaka (ok. 40-50 dag)
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka curry
– 1 łyżeczka octu balsamicznego – opcjonalnie
– ½ łyżeczki słodkiej papryki
– po ⅓ łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) i cynamonu (opcjonalnie)
– szczypta mielonego imbiru
– 10 dag mozzarelli lub żółtego sera
– ½ puszki kukurydzy konserwowej
– 1 duże opakowanie śmietany 18% (330g)
– 3 jajka
– sól, pieprz
▌Jak zrobić tartę brokułową z kurczakiem i kukurydzą?
Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę lub paski. Jeśli mamy nieco czasu można zamarynować mięso z dodatkiem przypraw, octu, czosnku, oliwy i wstawić do lodówki na godzinę. Jeśli nie, to podsmażamy doprawione mięso na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.
Ciasto: Mąkę przesiać przez sito, wysypać na stolnicę lub do dużej miski. Wbić jajko, dodać masło pokrojone na kawałki, sól i wodę. Zagnieść ciasto. Foremkę do tarty lub okrągłą tortownicę wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować i włożyć od foremki. Nakłuć widelcem, by równomiernie wyrosło. Podpiec przez 15 minut w temperaturze 200˚C.
Nadzienie: Brokuły umyć, odciąć łodygi i podzielić na różyczki. Obgotować w osolonej wodzie przez 5 minut bez przykrywania garnka (zachowają wówczas zielony kolor). Odcedzić.
Śmietanę wymieszać z jajkami w miseczce, doprawić solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto wyłożyć wpierw brokuły, kurczaka i kukurydzę. Następnie polać tartę sosem śmietanowo-jajecznym. Na koniec posypać starta mozzarellą albo żółtym serem. Zapiekać tartę jeszcze przez 25 minut w temp. 200˚C, do zarumienienia. Tartę brokułową z kurczakiem i kukurydzą podawać gorącą, pokrojoną na kawałki.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Wygląda przepysznie!!
I tak też smakuje:)
Przepiękna! No tak. Jako że jestem fanką wszelkiego rodzaju tart (z niezmiennie nam panującą królową tartą szpinakową), po zobaczeniu tych zdjęć zmieniłam całkowicie swoje plany obiadowe na jutro… Dzięki za pomysł.
Pozdrawiam(:
Miło mi:) Mam nadzieję, że będzie smakować. O, tak szpinakowa to jedna z moich ulubionych, tylko męża niekoniecznie, więc nie mam dla kogo jej robić:) Pozdrawiam:)
Mój też ma na szpinak długie zęby. Co mi w tym wypadku szczególnie nie przeszkadza – cała dla mnie (;
Swietny przepis! Na pewno to zrobie, bo uwielbiwm i brokuly i kukurydze. Robie podobne ze szpinakiem, ale takiego nie robilam.Dziekuje za swietny przeips I serdecznie pozdrawiam:):)
Wygląda przepysznie, też taką robię, to prawda, że jest bardzo sycąca:)))
Jako, ze pora obiadowa chętnie wzięłabym ze sobą ten talerzyk z tartą, mniam 🙂
wygląda fantastycznie, musze spróbować 😉
mmm wygląda pysznie. Myślę, że upichcę ją jutro mojemu mężowi 🙂 Będzie zachwycony 😀
Mojemu bardzo smakowała:) Pozdrawiam:)
Tarta wyglada zachecajaco, przed chwila kupilam potrzebne produkty i zabieram sie za nia 😀
Dzieki za ciekawy przepis!
Mam nadzieję, że zasmakuje:)
Przepyszna wyszla! 😀
Bardzo się cieszę:)
Zrobiłam dziś twoją tartę, jest przepyszna ! Świety przepis ! Dzięki !
Bardzo smacznie to wszystko wygląda, zachęciłaś mnie do wypróbowania przepisu
Miło mi 🙂 Polecam wypróbować przepis 🙂
Witam, pytanie mam, śmietana 18% słodka czy kwaśna?
Kwaśna, duże opakowanie.