Ciasta i ciasteczka

Prosta tarta z jabłkami i kruszonką

Prosta tarta z jabłkami i kruszonką

Oprószona obficie cukrem pudrem. Prosta tarta z jabłkami i kruszonką to inaczej szartlotka z kruszonką, z tą różnicą, że jest upieczona w specjalnej okrągłej, karbowanej na brzegach foremce do tart, tak jak amerykański placek apple pie.

Domowa tarta z jabłkami to ciasto, które świetnie smakuje zarówno latem, jak i jesienią czy zimą. Do nadzienia z jabłek obowiązkowo dodaję cynamon i goździki. Można użyć także potłuczonych ziarenek kardamonu, lecz nie za dużo, gdyż jest to przyprawa o intensywnym zapachu i smaku.

Kruche ciasto na maśle, uprażone jabłka i kruszonka; do tego aromat wanilii i cynamonu – wspaniała uczta smakowa. Dla mnie to ekspresowa tarta z jabłkami i kruszonką, bo kruche ciasto chłodzę w zamrażalniku raptem 20-30 minut, nie zaś w znacznie dłużej lodówce.

Zobacz także → kruche ciasto z malinami i budyniową pianką.

(foremka do tarty o średnicy 24 cm lub 26 cm)

Składniki:

Kruche ciasto:

– 220 g mąki tortowej

– ¾ kostki masła

– 1/3 szklanki cukru

– 1 jajko

– 1 łyżka gęstej śmietany

– 2 łyżki cukru waniliowego

– szczypta soli

Nadzienie z jabłek:

– 4-5 dużych jabłek

– około 3 łyżki cukru (w zależności kwaskowatości jabłek)

– 1 łyżeczka mielonego cynamonu

– 3 goździki

– kisiel cytrynowy

Dodatkowo:

– cukier puder do posypania

Jak zrobić prostą tartę z jabłkami i kruszonką?

Kruche ciasto: Przesianą mąkę, zimne pokrojone na kawałki masło, żółtko, śmietanę, cukry oraz szczyptę soli połączyć w misce i zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do zamrażalnika.

Nadzienie z jabłek: W międzyczasie jabłka umyć obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Uprażyć na patelni z dodatkiem cukru, cynamonu i goździków. Na koniec wsypać kisiel cytrynowy (proszek) i wymieszać.

Wysmarowaną tłuszczem foremkę do tarty obsypaną kaszą manną albo bułką tartą wylepić około 3/4 ciasta. Resztę pozostawić na kruszonę. Kruche ciasto ponakłuwać widelcem, następnie podpiec w nagrzanym do 200˚C piekarniku przez około 12 minut.

Na podpieczony spód tarty rozsmarować odsączony z wody mus z jabłek. Pokruszyć resztę ciasta w palcach na wierzch ciasta. Tartę z jabłkami wstawić ponownie do piekarnika i piec w temperaturze 180⁰C przez kilkanaście minut do lekkiego zarumienienia góry. Po upieczeniu tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.

Prosta tarta z jabłkami i kruszonką
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

3 komentarzy

  1. U mnie szarlotką pachnie jesień, teraz nacieszam się truskawkami, morelami, końcówką rabarbaru… Ale wszelkie ciasta jabłkowe uwielbiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button