Sałatka z jajkiem i ogórkiem zielonym
Sałatka z jajkiem i ogórkiem zielonym
Lekka i orzeźwiająca. Taka jest sałatka z jajkiem i ogórkiem zielonym. Poza sezonem daję ogórka szklarniowego, latem zaś – gruntowego. Sałatka za sprawą czosnku jest lekko pikantna. Zamiast czosnku można dać cebulę albo por. Smak sałatki wzbogaca dodatek tartego sera żółtego, najlepiej ostrego.
Zobacz także → sałatka żydowska.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 5 jajek ugotowanych na twardo
– 1 świeży ogórek zielony (szklarniowy)
– 100g żółtego sera (opcjonalnie)
– 1 puszka kukurydzy
– 1 mały słoiczek oliwek bez pestek (dałam czarne)
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 3 łyżki majonezu
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz
▌Jak zrobić sałatkę z jajkiem i ogórkiem zielonym?
Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek i drobno posiekać nożem. Ogórka umyć, obrać ze skórki i pokroić w niedużą kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Następnie dodać odsączoną z zalewy kukurydzę oraz odsączone i przekrojone na pół oliwki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce, dodać drobno posiekany ząbek czosnku, majonez i musztardę.
Sałatkę doprawić do do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć