Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką
Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką
Puszysta, mięcutka strucla serowa z kruszonką i dodatkiem bakalii. Mega smaczne i ponadczasowe ciasto drożdżowe z twarogiem w formie warkocza! Z podanej propocji wychodą dwie strucle. Zawsze jedną można zamrozić, choć przyznam, że ciasto bardzo szybko znika… 🙂
Zobacz także → ciasto kokosowo-budyniowe.
(2 strucle)
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
– 500g mąki tortowej
– 30g drożdży
– 4 łyżki cukru
– 80g roztopionego masła
– 3 łyżki oleju
– 1 jajko
– 2 żółtka
– 1 szklanka mleka (250 ml)
– 1 cukier waniliowy
– szczypta soli
Masa twarogowa z bakaliami:
– 400g twarogu mielonego najlepiej tłustego
– 1 cukier waniliowy
– 4-5 łyżek cukru
– 2 żółtka
– 50g rodzynek
– 1 opakowanie skórki pomarańczowej
– 50g posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
Dodatkowo:
– 1 białko do posmarowania wierzchu ciasta
Kruszonka:
– 5 łyżek mąki
– 2,5 łyżki masła
– 2,5 łyżki cukru
▌Przepis na: Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką – Etapy przygotowania:
W rondelku stopić masło, pozostawić do ostygnięcia.
Zaczyn drożdżowy: drożdże wkruszyć do lekko podgrzanego w rondelku mleka (powinno być tylko lekko ciepłe, nie gorące!), dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki – wymieszać, przykryć pokrywką i pozostawić na około 10 minut. W tym czasie drożdże powinny zacząć „pracować”.
Do dużej miski wsypać przesianą mąkę tortową, wbić jajko i żółtka, dodać cukry, szczyptę soli oraz rozczyn z drożdży. Zagniatać przez około 5-7 minut ciasto drożdżowe, aż stanie się elastyczne i nie klejące się do rąk. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut do 1 godziny (w tym czasie powinno podwoić swoją objętość).
Masa twarogowa z bakaliami: Rodzynki zalać wrzątkiem. Pozostawić przez 10 minut, po czym odsączyć. Orzechy włoskie posiekać nożem. Twaróg przełożyć do miski, dodać cukry, żółtka i oraz bakalie. Wymieszać.
Kruszonka: mąkę, zimne masło i cukier wymieszać ze sobą w miseczce, a następnie rozetrzeć tworząc „okruchy”.
Po wyrośnięciu ciasto drożdżowe jeszcze chwilę powyrabiać, następnie podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na prostokąt o podobnej długości do formy keksówki. Posmarować twarogiem i zawinąć w roladę. Brzegi ciasta zlepić ze sobą. Roladę przeciąć nożem wdłuż, lecz nie do końca – zostawić około 2 cm wolne. Zaplatać oba końce ciasta, począwszy od ciasta nieprzeciętego. Gotową struclę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wiech posmarować białkiem i posypać kruszonką. To samo zorobić z drugą struclą.
Ciasto drożdżowe piec około 40 minut w temperaturze 180˚C do zarumienienia w opcji góra-dół.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć