Pączki serowe
Pączki serowe
Puszyste i mięciutkie. Pączki serowe są szybkim deserem, bo bez drożdży a z dodatkiem sody lub proszku do pieczenia. Nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie, tylko od razu można wrzucać na gorący tłuszcz i smażyć 😉 Nie jest to może dietetyczna przekąska, lecz warta grzechu 🙂 Gorąco polecam również moje racuchy drożdżowe jak pączki.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 400 g serka homogenizowanego waniliowego lub naturalnego (jak na sernik)
– 4 jajka
– 4 łyżki gęstej śmietany
– ok. 2,5 szklanki mąki
– 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej bądź proszku do pieczenia
– 3-4 łyżki cukru (jeśli serek naturalny to więcej)
– 1 łyżka spirytusu
Dodatkowo:
– cukier puder do posypania
– 1l oleju do smażenia
▌Jak zrobić pączki serowe?
Ser wymieszać z jajkami, śmietaną oraz cukrami. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem bądź sodą. Dokładnie wymieszać masę. Następnie dodać spirytus (wchłonie nadmiar tłuszczu). Ciasto powinno być gęste i klejące. W razie potrzeby dosypać nieco mąki.
Zwilżonymi dłońmi formować okrągłe kulki wielkości niedużej mandarynki i kłaść delikatnie na dobrze rozgrzany olej w garnku. Można też nabierać ciasto łyżką moczoną za każdym razem w kubeczku z gorącą wodą. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Pączki wyjmować łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Po ostudzeniu pączki serowe posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Wyglądają pysznie, uwielbiam serowe słodkości 🙂
Uwielbiam je 🙂 Serusie ! Mniam aż mi się zachciało 🙂
Nie znałam do tej pory takiego przepisu na pączki i koniecznie będę musiała spróbować, bo zapowiadają się smakowicie.
Oj wyglądają pysznie, myślę, że niedługo pojawią się także u mnie 🙂