Ciasto serowo-jabłkowe bez pieczenia
Ciasto serowo-jabłkowe bez pieczenia
To połączenie szarlotki i sernika w jednym. Ciasto serowo-jabłkowe bez pieczenia jest wilgotne, wprost rozpływa się w ustach! Do tego łatwo się kroi i jest w miarę szybkie w przygotowaniu – nie wymaga bowiem pieczenia. Najwięcej czasu zajmuje tylko pokrojenie 1,5 kg jabłek. Ciasto serowo-jabłkowe można pozostawić sauté, bądź polać polewą. Ja posypałam je cukrem pudrem i niestety pod wpływem wilgotnych herbatników momentalnie w nie wsiąkł, co widać na zdjęciach 🙁
Następnym razem chyba udekoruję je polewą. Do jabłek dodałam 2 łyżki cukru, bo były kwaskowate. Wy możecie pominąć cukier. Serdecznie polecam wam również styropian, sernik bez sera (na śmietanie) oraz sernik mojej mamy.
(prostokątna blacha o wym. 21×32 cm)
Składniki:
Masa serowa:
– 800g mielonego twarogu (np. z wiaderka)
– 100g miękkiego masła
– 1 szklanka cukru
– 1 szklanka mleka
– 2 budynie śmietankowe
Masa jabłkowa:
– 1,5 kg jabłek
– 2 łyżki cukru (jeśli jabłka są kwaskowate)
– 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe
Dodatkowo:
– ok.300g herbatników petit beurre (1 opakowanie i kawałek drugiego)
– cukier puder do posypania (opcjonalnie)
▌Jak zrobić ciasto serowo-jabłkowe bez pieczenia?
Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Przygotować wpierw masę serową.
Masa serowa: Zmiksować ze sobą twaróg, miękkie masło oraz cukier. Budynie wymieszać ze szklanką mleka i wlać do masy. Dokładnie zamieszać. Masę przełożyć do garnka z grubym dnem (uwaga masa może przywierać) i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut często mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorącą wyłożyć na herbatniki, wyrównać. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Ostudzić.
Masa jabłkowa: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka i prażyć na niedużym ogniu aż zmiękną. Zestawić garnek z ognia, wsypać dwie galaretki i dokładnie zamieszać, aby się dobrze rozpuściły. Gorącą masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać. Wierzch ciasta przykryć ostatnią warstwą herbatników (powinny być razem 3 warstwy herbatników) Ostudzić. Ciasto serowo-jabłkowe schłodzić w lodówce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem ale niespecjalnie polecam, bo cukier łatwo wsiąka w wilgotne herbatniki.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Mniam, wygląda kusząco 🙂 Musiało rozpływać się w buzi 🙂
Tak w istocie jest, bo ciasto jest mięciutkie i wilgotne:-)
Dzisiaj robię 🙂 i zobaczymy jak wyjdzie, swoją wersję pewnie też opublikuję na swoim blogu, oczywiście z zachowaniem wszelkich praw autorskich:) wygląda rewelacyjnie.
to jest najlepsze 🙂 Pozdrawiam!
Wygląda bardzo apetycznie. Sprawdzę przepis i przekonam się czy smakuje równie dobrze:)
Bede robić jutro ;-), myślę że bedzie idealne 😉
Mam nadzieje ze bedzie smakowalo. Daj znac jak wyszlo 🙂
Czy można dać innej galaretki np. Brzoskwinia?
Oczywiście, myślę, że brzoskwiniowa także będzie pasować:)
Zabieram się właśnie za przygotowanie. Odrobinę postanowiłam zmodyfikować przepis i planuję dodać masę kajmakową na pierwszą warstwę herbatników – to ze względu na mojego męża-wg niego im słodsze, tym lepsze. Pozdrawiam 🙂
Modyfikacje są jak najbardziej dozwolone:)Ciekawa jestem jak ciasto wyjdzie:)