Ciasteczka owsiane z rodzynkami
Ciasteczka owsiane z rodzynkami
Można je upiec zarówno z mąki owsianej lub zmielić płatki owsiane w młynku do kawy. Ciasteczka owsiane z rodzynkami są idealnie kruche. Szybko się je przygotowuje i jeszcze szybciej znikają 🙂 Przepis pochodzi książeczki Joanny Łapuchy Kuchnia dla aktywnych (8/2000). Nieco go zmodyfikowałam podwajając ilość masła, bowiem zaproponowana ilość sprawiała, że ciasto było za suche i nie chciało się porządnie wyrobić. Zamiast migdałów użyłam esencji migdałowej, która daje ciasteczkom pięknego aromatu. Serdecznie polecam wam również:
ciasteczka owsiane ze słonecznikiem.
(około 25 sztuk)
Składniki:
– 25 dag mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych.
– 200g masła lub margaryny
– ½ szklanki cukru
– ½ szklanki mąki pszennej
– 5 dag rodzynek
– 1 jajko
– ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
– kilka kropli esencji migdałowej
– kilkanaście migdałów (opcjonalnie)
▌Jak zrobić ciasteczka owsiane z rodzynkami ?
Rodzynki zalać na chwilę wrzątkiem. Cukier utrzeć z żółtkiem, dodać zimne masło, przesianą mąkę pszenną i owsianą, proszek do pieczenia oraz kilka kropli esencji migdałowej. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym dodać wraz namoczonymi wcześniej rodzynkami do masy.
Ciasto dokładnie wyrobić (najlepiej ręcznie). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać porcję ciasta na łyżkę i delikatnie formować okrągłe ciastka. Ciastka piec około 15 minut w temperaturze 190°C do lekkiego zarumienienia. Gdy ostygną, ciasteczka owsiane z rodzynkami przełożyć do szczelnie zamykanego pudełka. Zachowują świeżość na około tydzień.
Smacznego !
Helen G.
Galeria zdjęć