Placki ziemniaczane z kaszą jaglaną i sosem pieczarkowym
Placki ziemniaczane z kaszą jaglaną i sosem pieczarkowym
Potrawy z ziemniaków cieszą się wśród Polaków dużą popularnością. Placki ziemniaczane… ach! kto ich nie lubi, ręka do góry! Królują w barach i restauracjach większości kurortów turystycznych. Placki ziemniaczane kupuje się na tackach posypane cukrem, bądź polane śmietaną. Dziś trochę nietypowa ich wersja, czyli placki ziemniaczane z kaszą jaglaną i sosem pieczarkowym. Dodatek ziół prowansalskich nie tylko podkreśla smak placków, a także czyni je lżej strawnymi.
Placki podałam z gęstym sosem pieczarkowym, który moim zdaniem świetnie się z nimi komponuje, tworząc pyszny jarski obiad. Serdecznie polecam wam również mój przepis na placki ziemniaczane z dynią.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 5-6 średniej wielkości ziemniaków
– ⅔ szklanki kaszy jaglanej
– 1 jajko
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
– kilka łyżek mąki pszennej (ile zabierze ciasto)
– ½ łyżeczki ziół prowansalskich
– sól, pieprz
Sos pieczarkowy:
– 350g pieczarek
– 1 cebula
– 1,5 łyżki sosu sojowego lub kostka rosołowa/warzywna/grzybowa
– 1 łyżka masła
– 1,5 szklanki wody
– 2 pełne łyżki mąki pszennej
– 2-3 łyżki gęstej śmietany 18%
– sól, pieprz
– koperek lub natka pietruszki
▌Jak zrobić placki ziemniaczane z kaszą jaglaną i sosem pieczarkowym?
Kaszę zalać na sicie wrzątkiem aby pozbyć się nadmiaru goryczki. Ugotować do miękkości (ok.15 minut) w lekko osolonej wodzie w stosunku 2:1 – dwie części wody na jedną część kaszy. Od czasu do czasu mieszać. Ostudzić. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć sok. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju, dodać do ziemniaków. Wbić jajko, dołożyć ugotowaną kaszę, mąki i wymieszać na jednolitą masę, aby nie była zbyt rzadka ani też za gęsta. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich. Smażyć okrągłe placki na dobrze rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Sos pieczarkowy: Pieczarki, umyć obrać i pokroić w kostkę jeśli są duże lub w plasterki wedle życzenia. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle, po czym dodać pieczarki. Lekko posolić, następnie zalać wodą i dusić po przykryciem 10-15 minut. Dodać sos sojowy lub bulionetkę, sól i pieprz. Na koniec zaprawić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody oraz zahartowaną wcześniej śmietaną. Dokładnie wymieszać. Posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Placki ziemniaczane z kaszą jaglaną podawać polane sosem pieczarkowym.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Placki z takim sosem to ja lubię 😉 Zapraszam do dodania przepisu do akcji Pieczarkowy Tydzień 2015, dziś ostatni dzień.
Mmm jak dla mnie rewelacja. Gorzej z moim Mężem gdyż nie przepada za kaszą.
Mój mąż również nie przepada za kaszami, choć w plackach jakoś mu nie przeszkadzała i bardzo mu smakowały, więc warto spróbować 🙂
świetny pomysł na obiad:)
Jak dla mnie rewelacja! Tyle, że mój mąż od razu zapyta: A gdzie mięso?! Bo bez mięsa nie ma obiadu… Więc pytam: co do tego pasuje?
Jeśli chodzi o dodatek mięsny, to możesz podać takie placki z jakimś gulaszem np. takim:
;-)Pozdrawiam*
Ciekawy pomysł, poza sosem może spróbuje 😉
Przepis super, szczególnie ten na sos pieczarkowy. Sos wyśmienity. Nie byłam do końca przekonana odnośnie tej kaszy, więc dodałam 3 łyżki – w ogóle nie było jej czuć:-P.
Przepis jak najbardziej godny polecenia!
Dziękuję 🙂 Cieszę się, że placki smakowały 🙂