Sałatka curry z kurczakiem i brzoskwinią
Sałatka curry z kurczakiem i brzoskwinią
Jest nieco orientalna w smaku za sprawą przyprawy curry. Sałatkę curry z kurczakiem i brzoskwinią wzbogaciłam o dodatek orzechów włoskich. Brzoskwinie możecie ewentualnie zastąpić ananasem z puszki.
Zobacz także → sałatka z kurczakiem i ananasem.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 1 pojedyncza pierś z kurczaka
– 3 połówki brzoskwiń z puszki
– biała część pora
– 1 czerwona papryka
– ½ puszki kukurydzy konserwowej
– 2 garście pokruszonych orzechów włoskich
– 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
– 2 łyżki majonezu
Marynata do kurczaka:
– 1 łyżeczka curry
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– ⅓ łyżeczki ostrej papryki
– 2 łyżki oleju
– około ⅓ łyżeczki soli
– pieprz
▌Jak zrobić sałatkę curry z kurczakiem i brzoskwinią?
Pierś z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w nieduże paski lub kostkę. Włożyć do miski. Dodać oliwę, curry, papryki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut, by mięso przeszło smakiem przypraw.
Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju by się zarumieniło. Warzywa umyć. Por drobno poszatkować, zasypać solą i odstawić na 10 minut. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w dużą kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać ze sobą w misce, dodać kurczaka. Dodać majonez i olej z orzechów włoskich. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać pokruszone orzechy, wymieszać i resztę posypać sałatkę. Przed podaniem sałatkę curry z kurczakiem i brzoskwinią schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć