Potrawy kryzysoweWegetariańskieZapiekanki

Ziemniaki zapiekane pod beszamelem

Ziemniaki zapiekane pod beszamelem

To tylko na pozór zwyczajne danie. Ziemniaki zapiekane pod beszamelem to potrawa prosta, by nie powiedzieć „przaśna”. Zasmakuje zdecydowanej większości osób. Wystarczy do tego kubek zsiadłego mleka abo maślanki i posiłek gotowy! Czego chcieć więcej 🙂 Dodam, że takie danie jest bardzo sycące.

Zobacz takżeziemniaki zapiekane z boczkiem.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 1-1,5kg ziemniaków

– 8-10 dag żółtego sera

Sos beszamelowy:

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki mąki

– 2 ¼ szklanki zimnego mleka

– sól, biały pieprz

– mielona gałka muszkatołowa

– kilka kropli soku z cytryny (opcjonalnie)

Jak zrobić ziemniaki zapiekane pod beszamelem?

Ziemniaki umyć, obrać. Pokroić w niezbyt grube plastry. Jeśli są duże, pokroić w pół-plasterki. Włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotować 5 minut. Odcedzić.

sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić masło, następnie dodać mąkę. Dokładnie wymieszać. Chwilę smażyć do lekkiego zbrązowienia mąki. Po czym wlać zimne mleko i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Gotować od czasu do czasu mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową.

Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, wyłożyć ziemniaki. Następnie wylać sos. Zapiekankę posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 30 minut, do zarumienienia góry. Ziemniaki zapiekane pod beszamelem podawać solo lub z ulubioną surówką.

Smacznego!

Helen G.

Ziemniaki zapiekane pod beszamelem
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

9 komentarzy

    1. W sumie racja, jest to bardziej potrawa dla jaroszy ale w naszym społeczeństwie większość jaroszy uważa się za wegetarian.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button