Palmiery cynamonowe
Palmiery cynamonowe
To bardzo smaczne i ekspresowe w wykonaniu ciastka. Palmiery cynamonowe piecze się z ciasta francuskiego. Nazwa „palmiery” nawiązuje kształtu ciastek przypominającego liście palmy. Palmiery cynamonowe robi się w mig. Polecam użyć ciasta francuskiego świeżego, z lodówki. Cudowny aromat cynamonu wypełni cały wasz dom:) Spróbujcie również mojego przepisu na rogaliki francuskie albo na ciasteczka francuskie z jagodami.
Składniki:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– ⅓ szklanki cukru (może być także brązowy)
– 1 łyżka mielonego cynamonu
▌Jak zrobić palmiery cynamonowe?
Jeśli używacie mrożonego ciasta francuskiego, wpierw należy je rozmrozić. Cukier wymieszać w miseczce z cynamonem. Ciasto położyć na desce oprószonej mąką. Posypać częścią mieszanki cukrowo-cynamonowej i złożyć (do siebie obie jego strony) na pół. Następnie posypać kolejną porcję mieszanki i znów złożyć ciasto na pół – jak książkę. Znów posypać złożoną powierzchnię mieszanką i złożyć znów do siebie na pół.
Tak złożony rulon pokroić na ok.1 cm plastry. Każdy lekko spłaszczyć dłonią. Palmiery wyłożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia tak, aby były między mini odstępy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 200˚C i piec ok. 10-15 minut aż do zarumienienia ciastek. Palmiery przechowywać w plastikowym pudełku, na dłużej wówczas zachowają świeżość.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
smaczna i szybka przekąska:)
uwielbiam wszystko, co cynamonowe, więc te ciastka są dla mnie idealne 🙂
Bardzo apetycznie wygląda:) Z cynamonem ….mniam:)
Pysznie wyglądają 🙂