Zupa-krem z papryki
Zupa-krem z papryki
Uwielbiam paprykę w każdej postaci, czy to na surowo, duszoną czy też pieczoną. Zupa-krem z papryki jest pyszna i do tego bardzo zdrowa. Papryka jest skarbnicą wielu witamin (zwłaszcza witaminy C, witamin z grupy B oraz beta-karotenu) oraz minerałów (potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor, sód, cynk).
Dzięki zawartości likopenu papryka wykazuje właściwości antynowotworowe. Warzywo to działa również wzmacniająco, przyspiesza spalanie tłuszczu, poprawia nastrój oraz korzystnie wpływa na libido.
Zupa z papryki jest bardzo prosta i szybka w przyrządzeniu. Przygotowałam ją przy pomocy blendera. Do zupy paprykowej użyłam upieczonej wcześniej papryki i czosnku. Jest to niezbędny zabieg, aby pozbyć się skórki z papryki. Korzystnie też wpływa na finalny smak zupy.
Krem z pieczonej papryki wzbogaciłam także o dodatek marchewki i selera. W zasadzie to nie ma potrzeby gotowania zupy (w przypadku użycia wspomnianego blendera), chyba że chcecie, to możecie podusić warzywa w garnku przez 10-15 minut, zanim zmiksujecie ją na gładki krem. Zupa krem z papryki jest jak dla mnie wyśmienita! Gęsta, o apetycznym kolorze, lekko pikantna. Polecam zwłaszcza z grzankami 🙂
Zobacz także → zupa krem z pora.
(Dla 3 osób)
Składniki:
– 3 średnie czerwone papryki
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– pół małego selera
– 1 marchewka
– 400 ml wody
– 1-2 łyżki oliwy z oliwek
– trochę słodkiej śmietanki (około 50 ml)
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– szczypta chili lub kawałek świeżej papryczki chili
– kilka gałązek świeżego tymianku
– 1 łyżeczka soli
– pieprz
Dodatkowo:
– grzanki (opcjonalnie)
– słodka śmietanka do dekoracji
▌Jak zrobić zupę-krem z papryki?
Piekarnik nagrzać do temp. 220°C z funkcją grill. Papryki umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Wyłożyć na blachę (skórką do góry) wraz z nieobranymi ząbkami czosnku. Piec przez około 30 minut, dopóki skórka nie nabierze ciemnego koloru i zacznie się mocno przypiekać. Po upieczeniu, przykryć papryki na 10 minut foliową torebką (skórka łatwiej odejdzie). Po czym zdjąć skórkę, powinna zejść bez problemu. Papryki następnie pokroić w kostkę.
Z czosnku miękki miąższ wydrążyć nożem. Marchew i seler umyć, obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w niedużą kostkę. Wszystkie warzywa umieścić w blenderze. Dodać wodę, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, słodką śmietankę, mieloną paprykę w proszku, 2-3 gałązki tymianku, szczyptę chili, sól oraz pieprz. Zmiksować.
W razie potrzeby doprawić zupę do smaku. Krem z papryki przelać do miseczek. Udekorować gałązkami tymianku i kleksem słodkiej śmietanki. Zupę krem z papryki można również podać z grzankami z patelni. Wystarczy chleb pokroić w kostkę i przyrumienić na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Nie jadłem takiej zupy ale wygląda nieźle 🙂 Fajny blender 🙂
Świetny przepis! Na pewno go wypróbuję. Mam w domu blender ale nie taki wypasiony jak twój 🙂
Wygląda przepysznie:) Też często robię kremy przy pomocy blendera.
Robię podobną zupę, tylko dodaję jeszcze pomidory 🙂
apetyczna 😉
Bardzo apetyczna zupka:)Z chęcią wypróbuję przepis.
Nigdy nie robiłam zupy z papryki 😉 I to był chyba błąd!
Oo, nigdy takiej nie jadłem. Kolejna zupa do spróbowania. 🙂 Mogę polecić z doświadczenia krem dyniowy, jest przepyszny 🙂
Znam krem z dyni, pyszny jest 🙂
Wygląda fantastycznie:)