Pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem
Najsmaczniejsze są polane stopionym boczkiem i cebulką. Pyzy z mięsem najlepsze robiła moja babcia. Pamiętam ten aromat omasty z podsmażonego boczku i cebulki, jaki unosił się w jej kuchni. Pyzy z mięsem to idealne danie szczególnie podczas chłodnych dni.
Pyzy ziemniaczane z mięsem choć to kaloryczne danie, to zapewni wam uczucie sytości na dobrych kilka godzin. Niestety są pracochłonne ale powiem krótko: pyzy są zdecydowanie warte zachodu! 🙂
Zobacz także → kartacze z mięsem (cepeliny).
(około 20 sztuk)
Składniki:
Ciasto:
– 1-1,2 kg ziemniaków (połowa ugotowana, połowa starta na tarce o małych oczkach)
– 1 jajko
– 2 łyżki mąki pszennej
– 4 łyżki mąki ziemniaczanej
– ½ łyżeczki soli
Farsz mięsny:
– 300g mięsa ugotowanego mięsa lub upieczonego i zmielonego w maszynce, ewentualnie mięso mielone podsmażone
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka masła
– 1 jajko
– 1 łyżeczka majeranku
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– podsmażony boczek z cebulką
▌Jak zrobić pyzy z mięsem?
Farsz: Ugotowane lub upieczone mięso zmielić w maszynce do mięsa wraz z przesmażoną na maśle cebulką. Wbić wbić jajko, dodać przyprawy. Odstawić.
Ciasto: Połowę ziemniaków ugotować, odcedzić i przepuścić przez maszynkę lub dokładnie ubić. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce o małych oczkach, pozostawić na sicie, by spłynął z nich nadmiar wody. Po chwili dokładnie wycisnąć ziemniaki rękami z nadmiaru wody.
Przełożyć na stolnicę i połączyć z zimnymi ugotowanymi ziemniakami. Wbić jajko, dodać sól, mąki i zagnieść ciasto. Kroić ciasto na kawałki, z każdego zrobić wałek, którego pokroić na nieduże kawałki. Dłonią rozpłaszczyć na nieduże placuszki, na każdy nakładać porcję farszu i zlepić. Porcję ciasta formować w dłoniach oprószonych mąką ziemniaczaną w kulki.
Zagotować w dużym garnku wodę z dodatkiem soli i oleju. Pyzy wrzucać na wrzątek partiami. Gotować od wypłynięcia 7-8 minut. Następnie wyciągać łyżką cedzakową na talerz. Na patelni wpierw stopić boczek pokrojony kosteczkę, następnie dodać cebulkę drobno posiekaną i smażyć do jej zarumienienia. Pyzy z mięsem podawać polane omastą z boczku i cebulki.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Coś dla mnie 🙂 Jestem zdecydowanie kluchoholiczką :)) Takie pyzy pamiętam robiła moja babcia. Uwielbiałam je 🙂
zdaje mi się,że nawet wrodzone lenistwo mnie nie powstrzyma przed wypróbowaniem tego przepisu:)
Uwielbiam wszystkie "kluskowate" dania 🙂 A pyzy to już w szczególności 🙂
A jaki rodzaj mięsa będzie najlepszy ? i ile gotować czy smażyć ?
Może być to mięso z szynki, łopatki lub z piersi indyka, ugotowane do miękkości w osolonej wodzie i następnie zmielone lub ewentualnie gotowe mięso mielone podsmażone, tylko wtedy nie jest ono takie „miałkie”.