Zupa krem z dyni
Zupa krem z dyni
Bezsprzecznie kojarzy mi się z jesienią. Swoim słonecznym kolorem zupa krem z dyni doda nam energii w coraz krótsze i chłodniejsze dni.
Zupa dyniowa świetnie komponuje się z curry oraz z przyprawami korzennymi jak imbir, kardamon czy goździki. Nie przepadam tylko za obieraniem dyni z powodu jej twardej skóry. Trochę czasem trzeba się z tym siłować 😉 ale zdecydowanie warto dla końcowego efektu:)
Zobacz także:
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 1kg świeżej dyni
– 3-4 ziemniaki
– 1 marchewka
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 l bulionu warzywnego (lub ewentualnie z kostki)
– 3 łyżki masła
– 1 łyżeczka curry
– otarta skórka z ⅓ cytryny
– 2,5-3 cm świeżego imbiru
– 2 goździki
– ⅓ łyżeczki mielonego kardamonu
– chili do smaku
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– szczypiorek
– pestki dyni do dekoracji
▌Jak zrobić zupę krem z dyni?
Prażone pestki dyni możemy zrobić sami bądź użyć gotowych: Wybrać pestki z miąższu dyni, dokładnie opłukać pod zimną wodą. Wyłożyć na talerz pokryty papierowym ręcznikiem, by trochę przeschły. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć pestki, posolić i polać niewielką ilością oleju. Delikatnie wymieszać. Piec około 15 minut w temperaturze 175 ˚C, aż zbrązowieją. Aby pestki zachowały na długo chrupkość, po ostygnięciu należy włożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika.
Dynię umyć, rozkroić na mniejsze kawałki, obrać ze skóry, ze środka wyciąć część włóknistą z pestkami. Pestki odłożyć. Pokroić w kostkę. Ziemniaki, cebulę i marchewkę obrać i także pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. W głębokiej patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, następnie dodać pokrojone w kostkę dynię, ziemniaki i marchew. Smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu. Posolić. Dodać curry, imbir, goździki i kardamon. Następnie przełożyć do dużego garnka i zalać gorącym bulionem.
Dusić na małym ogniu do miękkości. Cytrynę dokładnie wyszorować pod wodą i otrzeć ze skórki. Na koniec doprawić zupę jeszcze chili otartą skórką z cytryny. Zmiksować na gładki krem. Zupę krem z dyni podawać z prażonymi lub gotowymi pestkami dyni. Udekorować drobno posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć