Ciasta i ciasteczkaDeseryPieczywoŚniadanie

Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa

Z maślaną kruszonką. Pyszna domowa chałka drożdżowa zachwyci niejednego domownika! Uwielbiam ją czasem piec i jeść potem na kolację z masłem albo konfiturą, popijając filiżanką kakao. Klasyczna chałka zapleciona w warkocz z czterech wałków ciasta drożdżowego wcale nie jest trudna w upieczeniu jakby się mogło wydawać.

Ciasto drożdżowe wymaga jedynie czasu, ponieważ musi odpowiednio wyrosnąć. Jedyny kłopot może być początkowo z zawinięciem chałki. Wszystko jednak wyjaśniam wam w dalszej części przepisu, krok po kroku.

Chałka drożdżowa z kruszonką to smakowity deser. Można traktować jak zarówno typowe ciasto drożdżowe albo lekkie pieczywo. Jest mięciutka w środku. Chałkę zdecydowanie warto upiec na maśle, jak na margarynie. Będzie wtedy smaczniejsza.

Zobacz takżebułki na maślance.

Składniki:

– 3 szklanki mąki

– 2 żółtka

– ½ szklanki cukru

– 1 cukier waniliowy (16g)

– niepełna szklanka mleka

– 30 g drożdży lub 7-10g suchych

– 100g roztopionego masła

– 2 szczypty soli

Kruszonka:

– 2 łyżki mąki

– 1 łyżka masła

– 1 łyżka cukru

–  pozostałe białka do posmarowania wierzchu

Jak zrobić chałkę drożdżową?

 

Rozczyn: Mleko lekko zagrzać, by było letnio-ciepłe. Do wysokiego naczynia wlać ½ szklanki, wkruszyć drożdże, wsypać opakowanie cukru waniliowego oraz 1 łyżkę mąki. Wymieszać. Naczynie przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut, aż drożdże zaczną „pracować”. W między czasie masło roztopić w rondelku.

Mąkę przesiać przez sito. Wlać pozostałe mleko, wbić 2 żółtka (białka pozostawić, przydadzą się do kruszonki), dodać rozczyn drożdżowy, dwie szczypty soli oraz roztopione masło. Zagnieść ciasto drożdżowe. Ciasto zagniatać przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne. W razie potrzeby delikatnie podsypywać mąką, lecz nie za dużo.

Ciasto pozostawić w misce, wierzch przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość.

Kruszonka na chałkę: zimne masło wymieszać dłońmi  z mąką i cukrem. Jeśli kruszonka będzie się kleić, można ją włożyć na 10 minut do zamrażalnika.

Ciasto po wyrośnięciu raz jeszcze chwilę wyrobić. Podzielić na 4 części, z każdej zrolować podłużny cienki wałeczek o długości około 40 cm. Wszystkie 4 wałki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Skleić u góry.

Jak zawinąć (zapleść) chałkę?

Zapleść warkocz przekładając najpierw pierwszy wałek za trzecim, a czwarty ułożyć za drugim wałkiem. Następnie skręcić drugi wałek z trzecim. Powtórzyć czynność przekładając znów pierwszy wałek za trzeci, zaś czwarty za drug, aż zaplecenia całej chałki.

Zaplecioną chałkę drożdżową przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Chałkę posmarować pozostałym białkiem i oficie posypać kruszonką. Piec na funkcji góra-dół w temperaturze 180ºC przez około 20 minut do wyraźnego zarumienienia.

Chałkę drożdżową podawać z masłem albo z konfiturami i filiżanką kakao. Chałkę przechowywać w worku foliowym, by nie schła.

Smacznego!

Helen G.

Chałka drożdżowa
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button