Ciasto jogurtowe z likierem Baileys
Ciasto jogurtowe z likierem Baileys
Cudownie wilgotne i puszyste. Ciasto jogurtowe z likierem Baileys w smaku przypomina babkę ale w przeciwieństwie do niej nie jest suche. Irlandzki likier Baileys nadaje ciastu ciekawego, kakaowo-waniliowego posmaku. Polecam gorąco wypróbowanie tego ciasta, zwłaszcza że jest bardzo proste w wykonaniu i nie wymaga wielu składników. U mnie likier Baileys gości na stałe w domu:)
(keksówka)
Składniki:
– 100g miękkiego masła
– 2 jajka
– 150g naturalnego jogurtu
– 1 szklanka cukru
– 1,5 szklanki mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– 6 łyżek likieru Baileys
Polewa:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżki cukru pudru
– 2 łyżki mleka
▌Jak zrobić ciasto jogurtowe z likierem Baileys?
Miękkie masło utrzeć z cukrem, wbić jajka, nadal ucierać. Dodać jogurt, proszek i sodę. Zamieszać. Dodać mąkę rozmiksować. Na koniec dodać likier Baileys i zamieszać. Ciasto przelać do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180˚C i piec ok.50 minut, do suchego patyczka. Z podanych składników przyrządzić polewę w garnuszku na małym ogniu. Ciasto polać polewą.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
uwielbiam jogurtowe ciasto! a dodatek likieru w tym przypadku bardzo mi się podoba 😉
wygląda bardzo smakowicie ;D