Ciasta i ciasteczka

Ciasto na maślance z jabłkami

Ciasto na maślance z jabłkami

Jest szybkie i nieskomplikowane. Ciasto na maślance z jabłkami to taki placek na co dzień, idealny do kawy. Dodatek maślanki i oleju sprawia, że ciasto to jest wilgotne, puszyste i lekkie.

Jabłka ciekawie się prezentują. Są pokrojone w cienkie plasterki i ułożone dachówkowo. Do ciasta polecam użyć cukru brązowego, który nada mu przyjemnego posmaku. Nie zapomnijcie również o cynamonie.

Zobacz także

→  ciasto z maślanką i owocami (z białą czekoladą)

placek z rabarbarem.

(duża prostokątna blacha o wym. 21×32 cm lub nieco mniejsza)

1 szklanka to 250 ml.

Składniki:

– 3 szklanki mąki pszennej

– 1 szklanka maślanki

– ½ szklanki oleju

– 4 jajka

– 1 szklanka brązowego cukru

– 1 opakowanie cukru waniliowego

– 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

– 4 jabłka

– trochę soku z cytryny

– wiórki masła do posypania

– 1 łyżka brązowego cukru do posypania

– około ½ łyżeczki cynamonu do posypania

Jak zrobić ciasto na maślance z jabłkami?

Jajka ubić z cukrami na gładką masę. Dodać przesianą przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia, wlać maślankę i olej. Chwilę ubijać mikserem. Przelać do wyłożonej pergaminem blaszki.

Jabłka umyć i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki a następnie na cienkie plasterki. Lekko skropić sokiem z cytryny, by nie ciemniały. Następnie układać na cieście dachówkowo. Jabłka posypać cynamonem i brązowym cukrem. Na wierzch położyć wiórki masła.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-50 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika (zapobiegnie to zakalcowi), tylko na sam koniec. Ostudzić.

Smacznego!

Helen G.

Ciasto na maślance z jabłkami
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

13 komentarzy

    1. Super:) Nie musisz wcale wytrzymać do weekendu. To ciasto szybko się piecze, wystarczy zwykłe popołudnie albo wieczór 🙂

  1. Wspaniałe ciasto 🙂 Robię podobne, ale zawsze dawałam truskawki, muszę teraz spróbować z jabłkami 🙂

Skomentuj Helen G. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button