Ciasta i ciasteczka

Ciasto Murzynek

Ciasto Murzynek

Z polewą czekoladową. Murzynek to jedno z najbardziej popularnych ciast jakie znam. To inaczej ciasto czekoladowe. Ciemny wilgotny placek oblany polewą. Mama zawsze obowiązkowo piekła ciasto murzynek na Boże Narodzenie. Dodawała wtedy ekstra do ciasta bakalie – głównie rodzynki i orzechy włoskie. Pamiętam, że murzynek z jej przepisu był bardzo wilgotny, z lekką nutą alkoholową. Uwielbiam do dziś, gdy mama piecze murzynka.

Aby murzynek było wspaniale wilgotny, warto dodać do ciasta trochę alkoholu, najlepiej rumu ewentualnie czerwonego wina albo wódki. Alkohol możecie zastąpić dając do ciasta parę kropli olejku arakowego lub rumowego.

Ciasto Murzynek najlepiej prezentuje się w niezbyt dużej tortownicy o wymiarach około 22 cm z kółkiem i falą (tej akurat nie miałam).

Zobacz takżeMurzynek z kremem grysikowym (z kaszy manny).

(tortownica o wym. 22 lub 24 cm)

Składniki:

– 1 kostka margaryny (250g)

– 1,5 szklanki cukru

– 3 łyżki kakao

– 4 jajka

– 1,5 szklanki mąki

– ½ szklanki wody

– 4 łyżki rumu*

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

*zamiast rumu można dać parę kropli olejku arakowego albo rumowego.

Jak zrobić ciasto Murzynek?

Margarynę i cukier rozpuścić na małym gazie w rondelku, często mieszając. Dodać kakao oraz wodę. Dokładnie wymieszać. Masę pozostawić do ostudzenia. Wlać rum. Odlać 1/3 szklanki na polewę.

Do reszty masy wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do masy i całość zmiksować. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli i połączyć z masą za pomocą drewnianej łyżki.

Masę wylać do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Wyrównać. Ciasto murzynek wstawić na nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec przez około 40 minut, do suchego patyczka. Przestudzone ciasto polać polewą.

Smacznego!

Helen G.

Ciasto Murzynek
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

3 komentarzy

  1. Wróciły wspomnienia jak zobaczyłam nagłówek tego ciasta 😉 mama zawsze w niedziele je piekła a potem my z bratem ze szklanka mleka zjadaliśmy się przy dobranocce 🙂

  2. Dawno nie piekłam murzynka, chociaż mam do niego duży sentyment, bo piekłyśmy go często z koleżankami ze szkoły 🙂

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button