Ciasta i ciasteczka

Ciasto z kaszy manny bez pieczenia

Ciasto z kaszy manny bez pieczenia

To inaczej kaszowiec albo kaszak, bo oparty na kaszy mannej. Ciasto z kremem z kaszy manny bez pieczenia, choć jest z pozoru zwyczajne, to smakuje świetnie i wygląda dosyć efektownie. Krem z kaszy manny (grysikowy) jest podzielony na dwie warstwy, jasną i ciemną z dodatkiem kakao.

Ciasto z kaszą manną jest lekkie, jest bardzo lubiane przez dzieci. Czekoladowa polewa wraz z wiórkami kokosowymi zaś idealnie dopełnia smaku. To dla mnie szybkie dwukolorowe ciasto na herbatnikach.

Krem z kaszy manny możecie zrobić na margarynie, bądź w droższej wersji na maśle. To samo tyczy się polewy. Ciasto z kremem z kaszy manny na herbatnikach polecam szczególnie wtedy, kiedy nie chce wam się za wiele kombinować z przygotowaniem deseru do kawy. Serdecznie polecam ;-)

Zobacz takżemurzynek z kremem grysikowym (z kaszy manny).

(kwadratowa blacha o wym. 23 x 28 cm)

Składniki:

Krem z kaszy manny (grysikowy):

– 1 litr mleka 3,2%

– 1 szklanka kaszy manny

– 1 szklanka cukru

– 1 łyżka cukru waniliowego

– kilka kropli olejku waniliowego

– 1 kopiasta łyżka kakao

– 200g masła lub margaryny

Polewa:

– ¼ kostki margaryny

– 2 łyżki kakao

– 2 łyżki mleka

– 3 łyżki cukru

– wiórki kokosowe do posypania

Dodatkowo:

– 450g herbatników petit beurre

Jak zrobić ciasto z kaszy manny bez pieczenia?

Krem: Do garnka wlać trochę wody i wylać, by mleko nie przywierało. Wlać mleko, dodać cukier oraz cukier waniliowy. Po chwili dodać pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Doprowadzić do wrzenia. Wsypywać partiami kaszę i stale mieszać. Gotować na wolnym ogniu przez około 3-5 minut, aż kasza wyraźnie zgęstnieje, stale mieszając. Dodać kilka kropli olejku waniliowego. Połowę kremu przelać do innego naczynia, do drugiej zaś dodać kopiastą łyżkę kakao i dokładnie wymieszać.

Kwadratową blachę wyłożyć herbatnikami. Następnie wylać gorącą ciemną masę. Wyrównać. Położyć drugą warstwę herbatników. Wylać jasną masę. Przykryć trzecią warstwą herbatników.

Polewa: W rondelku roztopić margarynę z cukrem, następnie dodać mleko i kakao. Mieszać na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, by herbatniki zdążyły zmięknąć, a najlepiej na całą noc. Ciasto z kremem z kaszy manny bez pieczenia przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Ciasto z kaszy manny bez pieczenia
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

8 komentarzy

  1. Jak bardzo się ucieszyłam gdy znalazłam ten przepis na ciasto nie mogę cokolwiek z jajkami robiłam już dwa razy bardzo bardzo smaczne dziękuję Pani przepisy są po prostu pyszne

Pozostaw odpowiedź Ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close