Domowy cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowy
Aromatyczny, doskonały do ciast, deserów, kawy czy kakao. Domowy cukier waniliowy jest niezastąpiony w kuchni. Cudownie pachnie i zawiera przede wszystkim naturalną wanilię, która oprócz szafranu i kardamonu należy do najdroższych przypraw świata.
Wanilia jest niedojrzałym owocem storczyka. Swój cudowny aromat uzyskuje dopiero w procesie fermentacji. Wanilia jest uznawana za afrodyzjak. Korzystnie wpływa zwłaszcza na męskie libido, niwelując problemy z erekcją. Wykazuje też działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, rozkurczowe i wzmacniające serce. Słodki zapach wanilii działa odprężająco i łagodzi stres.
Niestety w sklepach króluje tani cukier wanilinowy. Wanilina to jeden ze składników zapachowych wanilii. Otrzymuje się ją syntetycznie w procesie rozkładu ligniny. Wanilina u osób wrażliwych może wywoływać m in. egzemę, zapalenie kontaktowe skóry czy też zmiany w pigmentacji skóry. Ten zwykły cukier wanilinowy w smaku jest lekko gorzkawy. Nie powinno się przesadzać z jego ilością w potrawach. Cukier waniliowy ma natomiast przyjemny słodkawy aromat.
Cukier z prawdziwą wanilią jest obecnie dostępny w sklepach, choć jest on wyraźnie droższy od klasycznego cukru wanilinowego. Moim zdaniem domowy cukier z wanilią wychodzi korzystnie cenowo, pomimo kosztu laski wanilii (około 10-12 zł). Przy użyciu 1 strąka wanilii mamy cały słoik (u mnie 1,5 szklanki) prawdziwego cukru waniliowego, nie zaś jego malutkie opakowanie 20 czy 30 g.
Zrobienie domowego cukru z prawdziwą wanilią jest bardzo proste. Wystarczy wymieszać dowolny cukier (może być zarówno biały, jak i trzcinowy) z wydrążoną laską wanilii. Aby aromat był bardziej wyrazisty, pustą laskę warto pociąć na mniejsze kawałki i zakopać w słoiku z cukrem. Domowy cukier waniliowy nadaje się do spożycia w zasadzie już po 1 tygodniu, choć idealny będzie po 14 dniach. Im dłużej cukier będzie stał w słoiku z dodatkiem wanilii, tym aromat będzie ładniejszy i bardziej intensywny.
(1 średniej wielkości słoik)
Składniki:
– 1 ½ szklanki dowolnego cukru np. biały, trzcinowy
– 1 laska wanilii
▌Jak zrobić domowy cukier waniliowy?
Do czystego wyparzonego wcześniej słoika wsypać cukier. Odciąć końcówki laski wanilii, następnie rozciąć wzdłuż i wydrążyć nożem miąższ. Wymieszać dokładnie z cukrem. Pustą laskę wanilii pociąć na mniejsze kawałki i włożyć do cukru. Słoik szczelnie zamknąć i postawić w suchym i ciemnym miejscu np. w szafce na co najmniej 1 tydzień a najlepiej 2 tygodnie. Zawartość słoika domowego cukru waniliowego można uzupełniać, dosypując co pewien czas porcję cukru i w razie potrzeby dokładając kolejną laskę wanilii.
Domowy cukier waniliowy dodawać zarówno do ciast, ciasteczek, deserów, puddingu, lodów, twarożku do naleśników a także do kawy, likierów, mleka, gorącej czekolady czy kakao.
Smacznego!
Helen G.

Galeria zdjęć
Jedynie potrzeba chęci aby mieć naturalny produkt
Dokładnie
Domowy cukier waniliowy jest nieporównywalnie smaczniejszy od zwykłego wanilinowego ze sklepu.
Domowy najlepszy
Zgadzam się
Jest o wiele smaczniejszy od tego kupnego cukru wanilinowego 
Bardzo podoba mi się ten przepis ponieważ uwielbiam zdrowe alternatywy dla tych ze sklepu
Ja również
Miło mi 