PieczywoŚniadanie

Francuski chleb Saveur

Francuski chleb Saveur

Jest lekki i chrupiący. Zawsze byłam ciekawa, jak smakuje słynny francuski pszeniczny chleb Saveur.  Chleb upiekłam z gotowej mieszanki. Smakuje wybornie.

Składniki:

– gotowa mieszanka do wypieku chleba Saveur, do kupienia w sklepie Naturalnie Zdrowe*

*obecnie mieszanka jest już niedostępna w sklepie ale może kupić inne

– woda

– foremka do ciasta (u mnie mała tortownica)

Skład mieszanki: mąka pszenna t500, levain – naturalny suszony kwas pszeniczny, sól, drożdże instant.

Jak zrobić francuski chleb saveur?

Opakowanie zawiera 2 torebki: dużą i małą. Na opakowaniu jest szczegółowy opis, jak krok po kroku upiec chleb. Jest nawet instrukcja także dla tych, co posiadają wypiekacz do chleba. Zawartość małej i dużej torebki wsypujemy do miski, wlewamy wodę (300g o temp. 18˚C i mieszamy składniki przez 20 minut (najdokładniej jest wyrabiać ciasto dłońmi lub drewnianą łopatką).

Po mieszaniu odstawiamy ciasto do lodówki pod przykryciem 8-12 godzin (u mnie była to cała noc, bo piekłam chleb rano). Po wyjęciu ciasto z lodówki, formujemy je i przekładamy do formy albo koszyka rozrostowego wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godziny (w zależności od temperatury pomieszczenia).

Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 220˚C i do razu spryskujemy chleb ciepłą wodą przez 5 sekund, po czym pieczemy chleb w tej temperaturze przez 3 minuty. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180˚C i pieczemy chleb przez kolejne 30 minut (razem 33 minuty).

moja rada: Aby skórka chleba ładnie błyszczała, to polecam po jakichś 15 minutach pieczenia, posmarować wierzch chleba białkiem jajka rozmieszanym z odrobiną wody. Studzimy chleb na kratce.

Smacznego!

Helen G.

Francuski chleb Saveur
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

11 komentarzy

  1. Nie ma to jak własnoręcznie upieczony chlebek. Też piekłam, ale z innej mieszanki, chętnie wypróbuje i z tej.

  2. Od dłuższego czasu przebywam we Francji i z jednej strony uwielbiam ich pieczywa. Takie świeże, prosto z piekarni, jest idealne!. Z drugiej nie lubię, bo gdy kupuję bagietkę w sobotę, to ta jest już niedobra przy niedzielnym śniadaniu :/ chętnie spróbowałabym taki domowy chleb, dla porównania chociażby 😉

Skomentuj Malwinka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button