Kapuśniak domowy
Kapuśniak domowy
Na kiszonej kapuście, wędzonym boczku i kiełbasie. Taki jest kapuśniak domowy, wyrazisty w smaku, lekko kwaskowy. Smak tej tradycyjnej zupy dopełniają warzywa, w tym ziemniaki. Można ugotować również zupę kapuśniak na wywarze mięsnym z dodatkiem wędzonego boczku.
Aby kapuśniak wyszedł smaczny, warunkiem jest naturalnie kiszona kapusta (bez dodatku octu), lekko kwaśna lecz nie przekwaszona. W przypadku bardzo kwaśnej kapusty kiszonej, należy ją lekko odcisnąć z nadmiaru soku.
Przed zakupem kiszonej kapusty najlepiej jest spróbować odrobinę z beczki. Kapusta kiszona gotowa pakowana w woreczkach także bywa całkiem smaczna, tylko trzeba wiedzieć którą warto kupić.
Kapuśniak na kiszonej kapuście i wędzonych żeberkach to z kolei słynna kwaśnica góralska na wędzonych żeberkach, jedna z moich ulubionych zup. Jako że mieszkałam pod Zakopanem przez ponad rok, mam do tej potrawy pewien sentyment.
Niektórzy gotują kapuśniak z młodej kapusty. Jest on równie smaczny, lecz mniej wyrazisty smaku (bardziej delikatny). Taki kapuśniak na bazie młodej kapusty z dodatkiem kopru znany jest w kuchni regionalnej Wielkopolski jako zupa parzybroda.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 2l wody
– 500g kapusty kiszonej
– 200g kiełbasy
– 100g boczku wędzonego
– 1 cebula
– włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, mały kawałek selera)
– 2-3 ziemniaki
– 1 łyżka majeranku
– ½ łyżeczki mielonego kminku (opcjonalnie)
– ½ łyżeczki cząbru (opcjonalnie)
– 1 liść laurowy
– 4 kulki ziela angielskiego
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki masła
– 1 łyżka mąki
– sól, pieprz
▌Jak zrobić kapuśniak domowy?
Boczek pokroić w małą kostkę i stopić na patelni na małym ogniu. Dodać pokrojoną w ćwierć plasterki kiełbasę. Chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojoną cebulę wraz z posiekanym czosnkiem.
Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić w małą kostkę. Przesmażyć na patelni. Przełożyć wraz pozostałymi składnikami do większego garnka. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz sól do smaku. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
Kiedy warzywa będą miękkie dodać posiekaną kiszoną kapustę. Jeśli jest bardzo kwaśna, można ją lekko odcisnąć z nadmiaru soku. Dusić jeszcze około 20 minut. Na koniec przygotować zasmażkę. Na patelni stopić 2 łyżki masła. Dodać mąkę. Wymieszać i chwilę smażyć, po czym zalać około ½ szklanki zimnej wody. Zasmażkę wlać do zupy. Zagotować.
Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Kapuśniak domowy podawać z chlebem lub solo.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Ale narobiłaś mi ochoty ta zupką 🙂 wygląda pysznie i chyba jutro będę gotować 🙂
Bardzo mi miło 🙂 Zupka jest bardzo smaczna 🙂
Dawno nie jadłam 😉
Mój mąż bardzo lubi taki kapuśniak 🙂
Kocham zupy 🙂 Podobny kapuśniak robię, gdy właśnie zaczyna się jesień i zimą. Czasami gotuję go na kawałku mięsa z kością, ale taki z kiełbasą i boczkiem również jest smaczny.
Pyszna klasyka 🙂