Mięsa

Karkówka w sosie musztardowym

Karkówka w sosie musztardowym

Z miodem i musztardą. Karkówka w sosie musztardowym to potrawa lubiana przez wielu z nas. W smaku słodko-kwaśna, umiarkowanie pikantna. Karkówka duszona w sosie dobrze komponuje się z papryką lub ogórkami kiszonymi.

Mięso jest miękkie i kruche, wprost rozpływa się w ustach. Sos musztardowy jest gęsty, z dodatkiem musztardy francuskiej – tej z całymi kuleczkami gorczycy. Karkówka w sosie miodowo-musztardowym jest świetną propozycją na niedzielny obiad.

Zobacz takżekarkówka w sosie własnym.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 600g karkówki wieprzowej bez kości

– 2 cebule

– 2 duże ząbki czosnku

– 2 łyżki musztardy

– 2 łyżki musztardy francuskiej

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 1 łyżka płynnego miodu

– 1 pełna łyżka mąki

– 1 łyżka śmietany

– 4 kulki pieprzu

– 1 liść laurowy

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– szczypta pieprzu cayenne (chili)

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– smalec lub olej do podsmażenia mięsa

Jak zrobić karkówkę w sosie musztardowym?

Karkówkę umyć pod zimną wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem, po czym pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. W sklepach można kupić też karkówkę w plastrach. Oprószyć z obu stron solą, czarnym pieprzem oraz mieloną słodką papryką.

Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek drobno posiekać nożem. Na smalcu lub innym tłuszczu obsmażyć mięso na rumiano z większym ogniu. Następnie przełożyć do rondla. Na koniec zeszklić cebule. Dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Przełożyć do karkówki.

Mięso podlać niewielką ilością wody, tyle tylko by ledwie je zakrywała. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, kulki pieprzu. Wywar posolić (1/2 łyżeczki) oraz dodać 1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki. Karkówkę dusić do miękkości pod przykryciem przez około 45-50 minut.

Dodać do mięsa musztardę zwykłą (np. sarepska albo dijon) oraz musztardę francuską. Wymieszać. W ¼ szklanki wody rozrobić mąkę, tak by nie było grudek. Dodać śmietanę i parę łyżek gorącego wywaru. Następnie wlać go do mięsa, wymieszać i zagotować.

Mięso doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Karkówkę duszoną w sosie musztardowym podawać z ziemniakami puree, ryżem lub kaszą oraz z surówką.

Smacznego!

Helen G.

Karkówka w sosie musztardowym
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button