Mięsa

Kotlety z piersi kurczaka

Kotlety z piersi kurczaka

Tradycyjne kotlety drobiowe – z piersi kurczaka panierowane w jajku i w bułce tartej. To jedno z najczęściej i najchętniej przygotowywanych dań obiadowych. Nic dziwnego, bo kurczak smażony w panierce jest łatwy i szybki w usmażeniu. Mięso drobiowe jest też delikatniejsze w smaku oraz miększe od wieprzowiny.

Poznaj najlepszy przepis na panierowane koltety z piersi kurczaka. Wraz ziemniakami i surówką są obowiązkowym obiadem np. u mojej teściowej. Niektórzy przed obtoczeniem kotletów w jajku a potem w bułce tartej, najpierw obtaczają mięso jeszcze w mące. Panierka jest wtedy grubsza i ponoć smaczniejsza. Ja zwyklę tego nie robię, z lenistwa :-) Ale wy możecie spróbować sami.

Zobacz także → kotlety po zbójnicku.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 700-800g piersi z kurczaka

– 3 jajka

– kilka łyżek mleka (wlewam „na oko”)

– bułka tarta do obtoczenia

– mąka do obtoczenia (opcjonalnie)

– olej do smażenia

– szczypta czosnku granulowanego

– sól, pieprz

Jak zrobić kotlety z piersi kurczaka?

Jeśli piersi z kurczaka są podwójne, każdą przekroić na pół. Usunąć błonki i kostki. Każdą połówkę piersi z kurczaka przekroić wzdłuż na 2 kotlety. Gotowe kotlety rozbić w miarę cienko tłuczkiem do mięs. Z obu stron posolić, posypać pieprzem.

Przygotować trzy głębokie talerze lub półmiski. Do jednego wsypać mąkę (opcjonalnie), do drugiego wbić 3 jajka, dodać nieco mleka. Rozbełtać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i około ½ łyżeczki czosnku granulowanego. Do trzeciego talerza wsypać bułkę tartą.

Utłuczone i doprawione kotlety najpierw obtoczyć w mące (nadmiar strzepać), następnie w rozmąconym jajku i na końcu w bułce (przytykając ją dokładnie do mięsa).

Upanierowane kotlety z kurczaka smażyć w większej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu na średnim ogniu do uzyskania ciemno złotego koloru. Usmażone kotlety podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz z ulubioną surówką np. z kapusty pekińskiej.

Panierowane kotlety z kurczaka dobrze nadają się do odsmażenia, jednakże najlepiej smakują odgrzane w zamkniętym żaroodpornym naczyniu.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Kotlety z piersi kurczaka
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Pozostaw odpowiedź Ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close