Kruche ciastka z orzechami
Kruche ciastka z orzechami
Oblane polewą z czekolady. Domowe kruche ciastka z dodatkiem dowolnych orzechów. Ja daję zazwyczaj orzechy włoskie albo ziemne. Ciastka są pyszne i łatwe w upieczeniu. Pachną wanilią.
Uwielbiam ciasteczka orzechowe. W przypadku orzeszków ziemnych możecie również użyć tych solonych. Smak będzie zaskakujący.
Zobacz także → ciasteczka z krówkami.
(2 pełne blachy)
Składniki:
– 3 szklanki mąki pszennej
– 2 żółtka
– 1 kostka margaryny lub 250g masła
– 3/4 szklanki cukru
– 2 łyżki gęstej śmietay 18%
– kilka kropli aromatu waniliowego
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
Dodatkowo:
– 100g orzechów włoskich lub ziemnych
Polewa:
– 70g gorzkiej lub mlecznej czekolady
– 3 łyżki śmietanki 30%
▌Jak zrobić ciastka z orzechami?
Mąkę przesiać przez sito do większej miski. Wbić żółtka (białka pozostawić), dodać zimno masło, bądź margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki, śmietanę, cukier, cukier waniliowy albo esencję waniliową oraz szczyptę soli. Zagnieść kruche ciasto. Wyrobioną kulę ciasta w folię spożywczą i wstawić na 20-30 minut do zamrażalnika.
Z ciasta formułować niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą lekko spłaszczać. Ciasteczka układać wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wierzch posmarować białkiem, następnie kłaść po połówce orzecha włoskiego albo kilka orzeszków ziemnych. Ciastka wstawić do nagrzanego do 200⁰C i około 15-20 minut do lekkiego zarumienienia. Studzić na kratce.
Polewa: w rondelku lekko podgrzać śmietankę, następnie wrzucić połamaną czekoladę, mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Gotową polewą polać ciasteczka. Kruche ciastka z orzechami przechowywać w pudełku.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Ja jednak wieczorem nie powinnam czytać takich postów, bo zaraz mnie ochota bierze na takie ciasteczka 🙂
Ha, Ha:)