Kurczak w kokosie
Kurczak w kokosie
Soczysty i aromatyczny. Kurczak w kokosie jest fajną alternatywą dla klasycznych kotletów w panierce z bułki tartej. Połączenie mięsa drobiowego i kokosa jest bardzo udane.
Dla podbicia efektu możecie usmażyć kurczaka na oleju kokosowym. Pamiętajcie tylko, aby mięso smażyć na małym ogniu, ponieważ wiórki kokosowe bardzo łatwo się przypalają. Zachęcam was gorąco do spróbowania!
Zobacz także
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 60-70 dag piersi z kurczaka
– około 150g wiórek kokosowych
– 2 jajka
– 2-3 łyżki mleka
– ⅓ łyżeczki mielonego imbiru
– mąka do obtoczenia kotletów
– sól, biały pieprz
▌Jak zrobić kurczaka w kokosie?
Mięso umyć, pokroić na plastry. Każdy rozbić tłuczkiem. Posolić, popieprzyć, posypać białym pieprzem. Jajka rozbełtać w misce, dodać mleko, posolić i dodać mielony imbir. Każdy kotlet obtoczyć najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w wiórkach kokosowych.
Kotlety smażyć na dobrze rozgrzanym oleju (polecam kokosowy) na złoty kolor, na małym ogniu, by kokos się nie przypalił. Kurczaka w kokosie podawać z ryżem i surówką, np. z surówką z marchewki i jabłka.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć