Leczo z cukinią i kiełbasą
Leczo z cukinią i kiełbasą
Klasyczna potrawa jednogarnkowa z dodatkiem cukinii, pomidorów, marchewki i kiełbasy. Leczo z cukinią i kiełbasą to danie, które gości w mojej kuchni głównie latem, kiedy panuje sezon na cukinię i pomidory. Jeśli chcecie zrobić tę potrawę np. jesienią czy zimą, to zamiast świeżych pomidorów może użyć tych z puszki.
Leczo z cukinii jest prostym i bardzo smacznym daniem. Najlepiej smakuje ze świeżą bułeczką. W moim rodzinnym domu jadało się je na ogół z ziemniakami. Jak kto woli. Leczo z cukinią najlepiej smakuje na 2-3 dzień, kiedy wszystkie smaki się przenikną.
Zobacz też → leczo z kiełbasą.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 30 dag kiełbasy (np. śląska, zwyczajna albo podwawelska)
– 1 duża cukinia
– 3 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 2 pomidory
– 1 marchewka
– 1 liść laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– ½ kostki rosołowej (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– pęczek natki pietruszki
– 2 łyżki smalcu
– sól, pieprz
▌Jak zrobić leczo z cukinią i kiełbasą?
Cebule, kiełbasę i marchewkę pokroić w kostkę. Na 2 łyżkach smalcu zeszklić cebulę, następnie dodać kiełbasę. Smażyć kilka minut. Następnie podlać około1,5 szklanki wody, dodać ½ kostki rosołowej (choć nie jest to konieczne) liść laurowy, ziele angielskie oraz pokrojoną w kostkę obraną wcześniej marchew.
Dusić do miękkości marchewki. W międzyczasie pomidory sparzyć wrzątkiem i pokroić w kostkę. Następnie dodać do lecza. Dusić aż wyraźnie zmiękną i zaczną się rozpadać.
W razie potrzeby podlać leczo niedużą ilością wody. Dodać łyżeczkę mielonej słodkiej papryki i łyżkę koncentratu pomidorowego. Cukinię umyć, lecz nie obierać ze skórki, następnie pokroić w dużą kostkę. Dodać do lecza i dusić aż zmięknie. Leczo doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Leczo z cukinią podawać z ziemniakami lub z pieczywem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Takie leczo to coś zdecydowanie dla mnie 🙂 Bardzo lubię takie dania 🙂
Ja bardzo lubię leczo ale niestety nie mogę go za często jeść bo mam straszliwą zgagę po nim 🙁
Ciekawe dlaczego masz zgagę po leczo… Warto dodawać do potrawy liść laurowy i ziele angielskie, które ułatwiają trawienie.
Wczoraj jadłam leczo ale w wersji wege 😀
Idealny pomysł na obiad 🙂