Sałatki i surówkiWegetariańskie

Mizeria z ogórków

Mizeria z ogórków

W wersji na słodko ze śmietaną. Mizera z ogórków to jedna z najpopularniejszych surówek do obiadu wśród Polaków. Większość z nas przepada za tą orzeźwiającą surówką z ogórków. Mizera jest szczególnie smaczna latem, z użyciem ogórków gruntowych. Lubię tę surówkę za świetny smak i prostotę.

W domach czy barach mlecznych króluje mizeria ze śmietaną, a czasem z jogurtem. Spotkałam się także z przepisem na mizerię z cebulą, na słono. Mizeria bardzo zyska na smaku, jeśli dodamy do niej świeży koperek albo szczypiorek.

Zobacz takżepomidory ze śmietaną.

(Dla 2 osób)

Składniki:

– 1 ogórek szklarniowy albo 2 gruntowe w sezonie

– 2-3 łyżki gęstej śmietany*

– 1 łyżeczka majonezu (opcjonalnie)

– garść posiekanego koperku

– 2 łyżeczki soku z cytryny (wedle smaku)

– cukier do smaku

– sól, pieprz

*zamiast śmietany można użyć gęstego jogurtu

Jak zrobić mizerię?

Ogórka umyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie talarki. Posolić i odstawić na kilka minut aż puści sok. Następnie ogórka odcisnąć z nadmiaru soku. Koperek drobno posiekać nożem.

W kubeczku śmietanę doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Wymieszać z ogórkami i koperkiem. Podawać od razu. Surówka Mizeria pasuje zarówno do mięs, ryb jak i kotletów warzywnych.

Smacznego!

Helen G.

Mizeria z ogórków
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Skomentuj Królowa Karo Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button