MięsaPotrawy mączne

Naleśniki z brokułami, szynką i serem

Naleśniki z brokułami, szynką i serem

Są przykładem smacznych naleśników wytrawnych. Brokuły, szynka i ciągnący żółty ser, stanowią doskonałe połączenie smakowe. Naleśniki wytrawne zagościły w mojej kuchni na dobre, odkąd zrobiłam kiedyś naleśniki po meksykańsku. Następnym razem chciałam wymyślić inne, równie smaczne nadzienie. Zapytałam więc męża, z jakim farszem zjadłby naleśniki. Z jego ust padło hasło: „brokuły”, więc były brokuły.

Dorzuciłam do farszu również szynkę, cebulkę i żółty ser, aby podkręcić smak. Doprawiłam go ziołami prowansalskimi, słodką papryką i ząbkiem czosnku. Nadzienie wyszło naprawdę dobre. Zapiekłam naleśniki w piekarniku, posypując startym żółtym serem ale z powodzeniem możecie również podsmażyć je na patelni i pod koniec posypać serem. Gorąco polecam 🙂

(około 13 sztuk)

Składniki:

Ciasto:

– 1 ½ szklanki mleka

– 1 ½ szklanki wody (użyłam gazowanej)

– około 2,5 szklanki mąki pszennej

– 2 jaja

– szczypta soli

– 3 łyżki oleju

Farsz:

– 1 brokuł

– 25-30 dag szynki (dobrze sprawdza się szynka konserwowa)

– 1 cebula

– 1-2 ząbki czosnku

– 20 dag sera żółtego

– słodka papryka, zioła prowansalskie

– sól, pieprz

Jak zrobić naleśniki z brokułami, szynką i serem?

Ciasto: Do miski wbić jajka, wlać wodę, mleko, wsypać mąkę. Zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dodać nieco mąki albo wody. Dodać szczyptę soli i olej. Natłuścić patelnię odrobiną oleju (rozsmarować papierem). Smażyć placki, nie dodając już później tłuszczu.

Farsz: Brokuł umyć, podzielić na różyczki. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Drobno posiekać nożem. Cebulę i szynkę pokroić w małą kostkę. Wpierw zeszklić cebulę, później dodać szynkę, smażyć kilka minut. Na koniec dodać posiekany czosnek. Składniki umieścić w misce, dodać ser starty na tarce o dużych oczkach. Farsz doprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi.

Na każdy placek nakładać 2 łyżki farszu, zwijać boki następnie zwinąć podobnie jak krokiety, tylko lekko spłaszczone. Ułożyć w nasmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania i posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200°C i zapiekać przez ok. 20 minut do zarumienienia.

Naleśniki z brokułami, szynką i serem podawać gorące. Zamiast zapiekać w piekarniku, można podsmażyć naleśniki na patelni i pod koniec posypać startym żółtym serem. Przykryć na chwilę pokrywką. Poczekać aż ser się rozpuści i podawać na talerze.

Smacznego!

Helen G.

Naleśniki z brokułami, szynką i serem
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

5 komentarzy

  1. Wypróbowałam przepis. Danie smaczne, ale zamieniłabym szynkę na gyrosa, ewentualnie naleśniki na tortillę. Co kto woli. 🙂

  2. Niemałym zaskoczeniem było gdy moja 2latka zjadała takie naleśniki ze smakiem, 4latek też nie grymasił – a wiadomo jak trudno czasem przemycić jakieś warzywo dziecku… Dorośli mówili: pycha, ekstra! Zrobię je z pewnością jeszcze nie raz.
    Jeśli ktoś lubi czosnek to trzeba dać go trochę więcej, bo 1 ząbek jest praktycznie niewyczuwalny 😉

    1. Cieszę się, że naleśniki smakowały rodzince:) Oczywiście jak najbardziej można dać więcej czosnku, wedle uznania 🙂

Skomentuj E Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button