PrzekąskiŚniadanieWegetariańskie

Ogórek faszerowany twarożkiem i wędzonym łososiem

Ogórek faszerowany twarożkiem i wędzonym łososiem

Efektowna przekąska na przyjęcia. Ogórek faszerowany twarożkiem i wędzonym łososiem jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Ciekawie prezentuje się na talerzu. Świeży ogórek faszerowany to pyszna „przekąska na raz”. Mdły z natury ogórek szklarniowy dobrze komponuje się z serkiem doprawionym czosnkiem i szczypiorkiem oraz z lekko słonym wędzonym łososiem.

Zobacz też → Roladki z szynki konserwowej.

Składniki:

– 2 ogórki szklarniowe

– 100g wędzonego łososia

– 300g serka śmietankowego np. Piątnica, Almette (2 opakowania)

– kilka czarnych oliwek bez pestek

– kilka rzodkiewek*

– 1 łyżka majonezu

– 2 ząbki czosnku

– pęczek szczypiorku

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– koperek do dekoracji

*zamiast rzodkiewek można dać pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę.

Jak zrobić przekąskę z ogórka faszerowanego twarożkiem i łososiem?

Ogórki dokładnie umyć (nie obierać) i pokroić na 2-centymetrowe plasterki. Nieco wydrążyć łyżeczką miąższ ze środka. Plasterki ogórka lekko posolić. Miąższ drobno posiekać i dodać do serka śmietankowego. Dodać 1 łyżkę majonezu. Serek doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dodać drobno posiekany czosnek i posiekany szczypiorek.

Łososia pokroić na drobne kawałeczki. Oliwki pokroić w drobne plasterki. Rzodkiewki umyć i pokroić w półplasterki. Każdy plasterek ogórka wypełniać farszem z serka i kłaść po kawałeczku łososia. Na wierzchu położyć po plasterku rzodkiewki i oliwki. Posypać posiekanym koperkiem.

Smacznego!

Helen G.

Ogórek faszerowany twarożkiem i wędzonym łososiem
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

11 komentarzy

  1. Bardzo fajny i szybki sposób na smaczną przekąskę. W sam raz, aby pobudzić apetyt gości przed głównym daniem 🙂

Skomentuj Królowa Karo Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button