Pasta kukurydziana z jajkami na kanapki
Pasta kukurydziana z jajkami na kanapki
Nie ma to jak zdrowe domowe pasty do smarowania pieczywa. Tym razem mając do dyspozycji tłoczony na zimno olej kukurydziany, postanowiłam zrobić z jego udziałem pyszną pastę kukurydzianą z jajkami na kanapki. Ugotowane wcześniej jajka wystarczy zmiksować z odsączoną z zalewy dobrej jakości kukurydzą, dodać olej, czosnek, przyprawy i gotowe! Pasta jest w smaku słodko-ostra. Świetnie komponuje się z czosnkiem i ostrą papryką. Można również użyć papryczki chili, chociażby do dekoracji, jak na zdjęciach:)
Jeśli nie macie oleju kukurydzianego, możecie użyć ewentualnie oliwy z oliwek, oleju lnianego albo majonezu, choć olej ten pierwszy najlepiej tutaj pasuje. Olej kukurydziany powstaje z tłoczenia na zimno zarodków kukurydzianych. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i złocisto-pomarańczową barwą. Jest bogaty w kwasy omega-6 i witaminę E. Zawiera również śladowe ilości omega-3. Nie wolno go podgrzewać. Polecany jest do sałatek, dipów oraz sosów na zimno.
(Dla 3-4 osób)
Składniki:
– 1 puszka kukurydzy konserwowej
– 4 jajka ugotowane na twardo
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju kukurydzianego
– 1 łyżeczka musztardy
– ⅓ – ½ łyżeczki ostrej papryki
– sól, pieprz
– papryczka chili do dekoracji (opcjonalnie)
▌Jak zrobić pastę kukurydzianą z jajkami na kanapki?
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać ze skorupek i pokroić. Kukurydzę odsączyć z zalewy, czosnek drobno posiekać nożem. Następnie wszystko razem zmiksować przy użyciu blendera (lub ewentualnie miksera). Dodać olej kukurydziany, musztardę i przyprawy. Pastę kukurydzianą z jajkami podawać posmarowaną na pieczywie.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Mniam ! Wygląda apetycznie 🙂
Bardzo pysznie wygląda ta pasta 🙂
nie jadłam nigdy takiej.
Musi być pyszna! Z chęcią wypróbuję przepis:) Oleju kukurydzianego nigdy nie próbowałam.
Polecam, pasta ma ciekawy smak a olej kukurydziany świetnie się z nią komponuje 🙂
Wygląda super :-).