ŚniadanieWegetariańskie

Pasta z suszonymi pomidorami i jajkiem

Pasta z suszonymi pomidorami i jajkiem

Najzdrowsze dodatki do pieczywa to te własnoręcznie przyrządzone. Domowe pasty do kanapek są teraz cenie, bo nie zawierają konserwantów, sami też możemy wpływać na ich smak oraz jakość składników. Te kupne, chociażby marki Lisner są naszpikowane cukrem i masą konserwantów. Dlatego zachęcam was do spróbowania, dziś pasty z suszonymi pomidorami i jajkiem.

Użyłam pomidorów suszonych w zalewie z dodatkiem kaparów i oliwek – pycha! Można też dodać te składniki osobno, bądź zrezygnować z nich, wedle osobistych preferencji 🙂

Zobacz także

pasta z kaszy jaglanej, awokado i suszonych pomidorów.

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

– 4 jajka ugotowane na twardo

– słoiczek pomidorów suszonych w oleju z ziołami (270g)

– kilka oliwek

– kapary (opcjonalnie)

– 1-2 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka musztardy

– 1 łyżeczka oliwy z oliwek

– szczypta bazylii i oregano

– sól, pieprz

Jak zrobić pastę z suszonymi pomidorami i jajkiem?

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, następnie obrać ze skorupek. Pomidory odsączyć z zalewy i razem jajkami, kaparami i oliwkami zmiksować w blenderze lub ewentualnie drobno poszatkować nożem. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę i oliwę z oliwek.

Pastę doprawić pastę solą, pieprzem oraz bazylią i oregano. Przed podaniem schłodzić w lodówce, aby nabrała aromatu. Pastę z suszonymi pomidorami i jajkiem podawać udekorowaną listkami bazylii jako dodatek do pieczywa.

Smacznego!

Helen G.

Pasta z suszonymi pomidorami i jajkiem
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

6 komentarzy

  1. Bardzo pomysłowa pasta. Lubię różne pasty do pieczywa, które sama zrobię. Chętnie przygotuję z Twojego przepisu w dodatku, że sama też suszyłam pomidory 🙂

  2. Wow, ale ten Twój kulinarny blog jest piękny 😀 Robisz fantastyczne zdjęcia i bardzo przyjemnie się czyta Twoje pomysły na dobre jedzonko. Jestem pod wrażeniem 🙂 A mnie gotowanie nie rajcuje, jak już miałam okazję Ci opowiedzieć, więc to naprawdę wow 🙂

    1. Dziękuję za przemiły komentarz:)Cały czas się uczę, zarówno w kwestii doskonalenia sztuki gotowania jak i robienia zdjęć 🙂 Pozdrawiam!

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button