Pierogi z surowym mięsem mielonym
Pierogi z surowym mięsem mielonym
Robi się je znacznie szybciej od pierogów z ugotowanym i zmielonym w maszynce mięsem. Pierogi z surowym mięsem mielonym trochę inaczej od tamtych smakują, co nie znaczy gorzej. Tym bardziej warto je zrobić. Pierogi te wymagają jedynie nieco dłuższego gotowania.
Na Warmii i Mazurach pierogi z surowym mięsem wieprzowym bądź wołowym to dzyndzałki. Dodaje się do nich często mielony boczek. Ja dla zamiast surowej cebuli i czosnku, wolę je podsmażyć na smalcu. Moim zdaniem w takiej formie są smaczniejsze.
Mięso mielone do pierogów powinno być nie za chude. Ja kupuję gotowe na wagę lub na tacce. Najlepiej sprawdza się mięso wieprzowe np. z szynki, łopatki, karkówki albo mieszane wieprzowo-wołowe. Jeśli mięso jest chude (drobiowe), wówczas farsz może okazać się za suchy. Należy dodać wtedy 1 łyżkę stopionego masła lub oleju. Pierogi z surowym mięsem oczywiście można mrozić, zarówno surowe, jak i ugotowane (pod warunkiem, że mięso do nadzienia było świeże).
Zobacz także → Pierogi z pasztetową.
(50-60 sztuk)
Składniki:
Ciasto pierogowe:
– 500g mąki pszennej (typ 500 lub 550)
– około 1 szklanka gorącej wody
– 2 łyżki oleju lub stopionego masła
– 1 płaska łyżeczka soli
Nadzienie:
– 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub mieszanego (u mnie z szynki)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
– ¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki
– 1 jajko
– 2 łyżki zimnej wody
– 2 łyżki oleju lub smalcu
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– stopiony boczek wraz cebulką, skwarki albo masełko.
▌Jak zrobić pierogi z surowym mięsem mielonym?
Nadzienie: Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki smalcu lub oleju i zeszklić najpierw cebulę. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Zestawić z ognia.
Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz zimną wodę. Wyrabiać chwilę dłońmi. Farsz doprawić do smaku majerankiem, paprykami, solą i pieprzem. Powinien mieć wyrazisty smak. Jeśli nadzienie będzie zbyt suche, dodać 1 łyżkę oleju lub stopionego masła.
Ciasto na pierogi: Na stolnicę lub do miski (wygodniej jest mi zagnieść ciasto w misce a następnie przenieść na stolnicę i zagniatać dalej) wysypać przesianą przez sito mąkę, dodać olej i gorącą wodę. Zagnieść elastyczne ciasto. Zagniatać kilka minut, do momentu aż ciasto stanie się elastyczne i będzie odchodzić od ręki. W razie potrzeby dodać nieco gorącej wody.
Ciasto podzielić na trzy części. Wziąć jedną część, resztę zaś przykryć folią spożywczą, by nie wysychało. Każdą część rozwałkować na cienki placek. Szklaną wykrawać kółka i kłaść je na oprószonej mąką stolnicy. Kółka napełniać 1 pełną łyżeczką farszu mięsnego. Dokładnie zlepiać brzegi (ja robię to 2-3-krotnie), robiąc na koniec falbanki lub przyciskać końcówką widelca.
Kiedy część pierogów będzie już ulepiona, należy przykryć je bawełnianą ściereczką. W garnku zagotować osoloną wodę z w i dodać odrobinę oleju (pierogi nie będą się sklejać). Pierogi wrzucać na wrzątek partiami.
Pierogi z surowym mięsem gotować od wypłynięcia 8 minut. Wykładać na talerze za pomocą łyżki cedzakowej. Pierogi z surowym mięsem mielonym podawać do wyboru z usmażoną na złoto cebulką lub/i z ze stopionym boczkiem albo polane masełkiem, jak na zdjęciach. Świetnie też smakują odsmażone z patelni na smalcu albo na maśle klarowanym.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Mojemu Tacie by posmakowały 🙂
Fajne pierogi i robi się je szybko 🙂
Dokładnie 🙂
Będę musiała kiedyś wypróbować 🙂 do tej pory u mnie rządziły ruskie 🙂
Spróbuj, są bardzo smaczne:)
Nie znam takich pierożków. Piękną mają falbankę 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
O pierogach z surowym mięsem to słyszałam ale nie miałam przyjemności ich jeszcze jeść ale z pasztetową to są pyszne 🙂