MięsaPotrawy mączne

Pierogi z mięsem i warzywami z rosołu

Pierogi z mięsem i warzywami z rosołu

Świetny pomysł na wykorzystanie ugotowanego mięsa i warzyw z rosołu. Pierogi z mięsem i warzywami z rosołu są bardzo smaczne, zwłaszcza polane podsmażoną cebulką. Ugotowane mięso i warzywa z rosołu mogą posłużyć nam także jako farsz do pyz czy krokietów.

W tym przypadku farsz będzie lepszy, jeśli dodacie do rosołu trochę wołowiny. Aby farsz mięsny nie był zbyt suchy, dobrze jest wlać do niego trochę rosołu.

Zobacz także pierogi z pasztetową.

(około 50 sztuk)

Składniki:

Ciasto na pierogi:

– 500g mąki pszennej (najlepiej typ 500 lub 550)

– około 1 szklanka gorącej wody

– 2 łyżki oleju

– 1 płaska łyżeczka soli

Farsz:

– około 500g mięsa z rosołu (najlepiej drób + wołowina)

– włoszczyzna z rosołu bez pora (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, cebula)

– 5 pieczarek (opcjonalnie)

– 2-3 łyżki rosołu

– 1 cebula

– 1-2 ząbki czosnku

– 1 jajko

– 1 łyżka masła

– maggi

– sól, pieprz

Dodatkowo (do polania):

– zeszklona cebulka

– zielenina (opcjonalnie)

Jak zrobić pierogi z mięsem i warzywami z rosołu?

Farsz: Na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki – smażyć aż puszczą sok. Następnie dodać drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze 1 minutę.

Ugotowane i wystudzone mięso z rosołu odzielić od kości i wraz z włoszczyzną oraz z podsmażonymi pieczarkami zmielić w maszynce do mięsa. Wibić jajko i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz maggi. Jeśli farsz jest zbyt suchy dodać jeszcze trochę rosołu. Farsz mięsny na pierogi powinien mieć wyrasity smak. Odstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę, by smaki się połączyły.

Ciasto na pierogi: Na stolnicę lub do dużej miski wysypać przesianą przez sito mąkę, dodać olej i gorącą wodę. Zagnieść elastyczne ciasto. Zagniatać do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. W razie potrzeby dodać nieco gorącej wody. Ciasto na pierogi nie może być zbyt luźne ani z kolei zbyt twarde.

Ciasto podzielić na 3 części. Wziąć jedną część, resztę zaś przykryć folią spożywczą, by nie wyschło. Każdą część rozwałkować na cienki placek. Szklaną wykrawać kółka i kłaść je na oprószonej mąką stolnicy. Kółka napełniać 1 pełną łyżeczką farszu i dokładnie zlepić brzegi, robiąc falbanki.

W międzyczasie zagotować osoloną wodę z w garnku, dodać odrobinę oleju (pierogi nie będą się sklejać). Pierogi wrzucać na wrzątek partiami. Gotować 3 minuty od wypłynięcia na średnim ogniu. Ugotowane pierogi nabierać łyżką cedzakową i układać na talerzach. Pierogi z mięsem i wrzywami podawać polane podsmażoną cebulką.

Smacznego!

Helen G.

Pierogi z mięsem i warzywami z rosołu
+ 3
Galeria zdjęć

 

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Skomentuj Królowa Karo Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button