Placek ze śliwkami
Placek ze śliwkami
Proste ciasto z owocami, które znika w mig z talerza. Placek ze śliwkami piekę obowiązkowo każdego lata, kiedy tylko na straganach pojawią się śliwki. Owoce te doskonale komponują się z aromatem cynamonu i wanilii, dlatego polecam dodać te przyprawy do ciasta.
Ciasto z owocami, które wam prezentuję konsystencją przypomina babkę. Jest mięciutkie i wilgotne. Nie wymaga zbyt wiele pracy.
Zobacz także
→ puszysty placek z rabarbarem
(prostokątna blacha o wym. 21x32cm)
Składniki:
– 500g mąki tortowej
– 250g zimnego masła lub margaryny
– 5 jajek
– 1⅓ szklanki cukru
– 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
– 4 łyżki gęstej śmietany 18%
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
– 800g śliwek węgierek
– 1 łyżka cukru
– ½ łyżeczki mielonego cynamonu
– cukier puder do posypania (opcjonalnie)
▌Jak zrobić placek ze śliwkami?
Margarynę roztopić w rondelku i ostudzić. Mąkę wraz proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Śliwki umyć, poprzekrawać na połówki i usunąć pestki. Jajka ubić z cukrami na pulchną masę. Wlać ostudzoną margarynę i zmiksować. Dodawać partiami przesianą mąkę, miksując. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać.
Ciasto wylać do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć połówki śliwek skórką do dołu. W miseczce wymieszać cukier wraz cynamonem i posypać śliwki. Piekarnik nagrzać do 180°C. Ciasto piec około 40 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu placek ze śliwkami można posypać cukrem pudrem. Nie polecam jednak tego robić, gdyż cukier momentalnie wsiąka z owoce.
Ciasto po ostudzeniu najlepiej jest przechowywać w lodówce, gdyż w temperaturze pokojowej, zwłaszcza latem można łatwo pleśnieć pod wpływem wilgoci z owoców.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Takie ciasta bardzo lubię 😊 Pycha 😊
Ze śwliwkami musi być smaczny 🙂
Poproszę o kawałek 🙂
Idealne do niedzielnej kawki 🙂
Ciasto ze śliwkami to chyba moje ulubione ciasto owocowe. A jeśli o śliwkach mowa – właśnie skończyłam smażyć powidła. Będą pyszne na zimę.
Powidła śliwkowe zwłaszcza domowej roboty są przepyszne. Najlepsze robił mój dziadek 🙂
Ciasta ze śliwkami bardzo fajnie smakują 🙂