Placki na sodzie z maślanką

Placki na sodzie z maślanką
Bardzo delikatne i puszyste. Placki na sodzie z maślanką są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Zwykle smażę je na obiad, choć świetnie sprawdzą się także na leniwe śniadanie w weekend a nawet na kolację. Placki na maślance wyglądem przypominają racuchy, choć te zwykle przyrządza się albo na proszku do pieczenia albo na drożdżach. Inne znane mi placki na sodzie to proziaki – regionalna potrawa kuchni podkarpackiej. Proziaki zawierają więcej mąki i na ogół piecze się je w piekarniku.
Dodatek sody oczyszczonej sprawia, że placki rosną podczas smażenia, choć potem lekko opadają. Soda też korzystnie wpływa na trawienie. Maślanka z kolei nadaje plackom lekkości i puszystości. Racuchy na sodzie smażę na niewielkiej ilości oleju. Możecie również 2 łyżki oleju wlać do ciasta, patelnię posmarować tłuszczem przed smażeniem i potem już nie dodawać oleju. Takie placki na sodzie swoim wyglądem będą przypominały małe naleśniczki, coś w rodzaju pancakes.
Placki z sodą i maślanką możecie podawać na wiele sposobów. Osobiście bardzo smakują mi zwyczajnie posypane cukrem pudrem albo też polane gęstą śmietaną z cukrem. Placuszki świetnie też komponują się z dżemem lub z konfiturą. Zachęcam was gorąco do spróbowania!
(28 sztuk)
Składniki:
– 500 ml maślanki
– 2 ½ szklanki mąki
– 2 jajka
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 1 płaska łyżeczka sody
– ½ łyżeczki soli
Dodatkowo:
– olej do smażenia
Dodatki (do wyboru):
◈ cukier puder
◈ konfitura/dżem
◈ syrop klonowy
◈ owoce
◈ gęsta śmietana i cukier
◈ bita śmietana
◈ sos czekoladowy
▌Jak zrobić placki na sodzie z maślanką?
Jajka wbić do miski. Wlać maślankę. Dodać cukry, sodę oraz sól. Mąkę przesiać przez sito. Dodawać po szklance do ciasta i miksować. Całość zmiksować na gładką masę. Ciasto powinno mieć lekko płynną konsystencję, nieco gęstszą od naleśników.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Drewnianą łyżką kłaść porcje ciasta, tworząc okrągłe placuszki. Zachować odstępy, bo placki rosną podczas smażenia. Placki na sodzie smażyć na niezbyt dużym ogniu do zarumienienia z obu stron. Trwa to krótką chwilę, około 2-3 minuty.
Placki na sodzie i maślance podawać z dowolnymi dodatkami np. posypane cukrem pudrem, z dżemem albo polane syropem klonowym i udekorowane owocami.
Smacznego!
Helen G.

Galeria zdjęć
Uwielbiamy takie placuszki na śniadanko
Ja również
Idealne na śniadanie, kolację i podwieczorek
Zgadzam się
Na dobry początek dnia idealne
Zdecydowanie tak, choć częściej zdarza mi się je smażyć na obiad
Jakie pulchniutkie, wyglądają bardzo smakowicie
Dziękuję serdecznie
Super placuszki
Na śniadowianko idealne 
Bardzo lubię takie placki, w każdej z wymienionych wersji
No, może najrzadziej jadam z cukrem pudrem, bo jednak o linię trzeba dbać :-))
Placuszki wyszły smaczne oj smaczne
już zjedzone
Bardzo mi miło, że smakowały
Pozdrawiam *)
Świetny pomysł na śniadanie z miodem i owocami
Ostatnio robiłam ciasto z maślanką było przepyszne. Te placki również świetnie się prezentują
Robiłam ostatnio ciasto z maślanką. Było przepyszne, coś czuję, że te placki też są
Ja często robię na kefirze, za sodą nie przepadam strasznie mnie pali, więc daruję sobie jej większą ilość.
Z kefirem też są smaczne
Sodę możesz zastąpić proszkiem do pieczenia 