Pomidorowy sos mięsno-warzywny


Idealny zarówno do zapiekanek typu lasagne, nadziewanych rurek (canelloni), czy spaghetti. W przypadku canelloni sos powinien być dosyć gęsty, tak jak na zdjęciach, by łatwiej było nadziewać nim rurki. Nie dodajemy wówczas do sosu wody, w przeciwieństwie do lasagne, gdzie powinien być on bardziej płynny. Z przyprawami możemy kombinować do woli. Z doświadczenia wiem, że kombinacja kilku śródziemnomorskich ziół, jak bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, ewentualnie mieszanki tzw. ziół prowansalskich – doda potrawie niepowtarzalnego aromatu. Oprócz czarnego pieprzu lub zamiast niego warto dodać odrobinę chili dla podkreślenia smaku.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 500g mielonego mięsa (u mnie z szynki)

– puszka pomidorów krojonych bądź kartonik zagęszczonego soku/przecieru pomidorowego

– 1-2 cebule

– 1 marchew

– 3 ząbki czosnku

– 25 dag pieczarek (opcjonalnie)

– 3 łyżki koncentratu pomidorowego

– 2 łyżki ketchupu

– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki i tymianku

–  po 1 łyżeczce oregano, bazylii

– szczypta rozmarynu (opcjonalnie)

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub suszonej

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– ½ szklanki wody

– sól, czarny pierz lub chili

– szczypta cukru

Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. Zeszklić razem na oleju, dodać mięso i podsmażyć. W przypadku użycia do sosu pieczarek, należy je wpierw umyć, obrać, pokroić drobno i podsmażyć na osobnej patelni na łyżce masła. Następnie dodać do sosu. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Wlać pomidory z puszki, wodę, koncentrat i ketchup, dusić jeszcze 10-15 minut na wolnym ogniu. Dodać marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach, podusić jeszcze 2 minuty. Na sam koniec wsypać posiekaną (może być też suszona) natkę pietruszki. Sos podawać do makaronów spaghetti, lasagne, canelloni.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

pomidorowy-sos-miesno-warzywny2pomidorowy-sos-miesno-warzywny1pomidorowy-sos-miesno-warzywny
loading...
loading...
Poprzedni Krokiety ze szpinakiem i mozarellą
Nastepny Tarta z wędzonym łososiem

2 komentarze

  1. Marzena
    6 października 2014
    Odpowiedz

    Ja ostatnio jadłam tą wersję sosu ale z porem zamiast cebuli, taka mała zmiana a wiele w sosie zmieniła

  2. Paweł
    13 listopada 2014
    Odpowiedz

    Właśnie szukałem przepisu na sos do spaghetti i natrafiłem na ten. Wygląda zachęcająco i myślę, że sobie spokojnie z nim poradzę, a jeśli okaże się tak dobry jak myślę to na pewno na stałe trafi do mojego menu. Dzięki.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *