Sałata crispagio – sałata rzymska i lodowa w jednej główce

Sałata crispagio – sałata rzymska i lodowa w jednej główce
To nowa odmiana sałaty crispagio F1, efekt działań firmy Syngenta o zasięgu światowym, jednego z liderów w dziedzinie środków ochrony roślin i nasion. Sałata Crispagio F1 jest połączeniem sałaty rzymskiej i lodowej. Ma wydłużony kształt, jędrne, lekko pofalowane na brzegach liście.
W smaku zaś jest soczysta i chrupka oraz delikatna. Ponadto nie ma w sobie tej typowej goryczy charakterystycznej dla innych gatunków sałat np. w rzymskiej. Liście jej natomiast dłużej zachowują świeżość po pocięciu w sałatce, jak chociażby sałata lodowa czy masłowa.
Pokusiłam się o przygotowanie pysznej, pożywnej sałatki z sałatą crispagio w roli główniej. Dodałam do niej pomidora, jajko ugotowane na twardo, żółtą paprykę, oliwki oraz czerwoną cebulę. Całość okrasiłam szczypiorkiem oraz polałam sosem winegret. Według mnie smakuje wybornie Sałata crispagio jest chrupiąca i lekko słodkawa. Chciałabym ją zobaczyć w sklepach oraz stoiskach warzywnych.
Helen G.

Galeria zdjęć
Sałata wygląda bardzo apetycznie:) Ciekawe jak smakuje:)
Mniam, smakowita, prosta sałatka
Gdzie można kupić taka sałatę? Osobiście kupuję zawsze kapustę pekińską, bo za smakiem i konsystencją sałat nie przepadam, ale ta wygląda interesująco
Na razie jeszcze nigdzie, to nowa odmiana, która ma dopiero wejść na rynek:)
Wygląda niezwykle apetycznie:)