Schab pieczony z grzybami
Schab pieczony z grzybami
Najpyszniejszy robi moja mama. Schab pieczony z grzybami wedle jej receptury jest soczysty, mięciutki i aromatyczny. Od kilku lat mama piecze taki schab na Boże Narodzenie, czasem też na Wielkanoc. Do upieczenia schabu na świąteczny lub okazjonalny obiad najlepiej nadaje się duży kawałek mięsa o wadze 1,2-1,5 kg.
Piekłam porcję schabu ważącą 1,3 kg. Wychodzi z niej 16 plastrów. Prezentowany dziś przepis na schab pieczony zaczerpnęłam od mamy. Odrobinę go zmodyfikowałam wedle własnych potrzeb. Podobnie jak mama, obwiązuję mięso grubą nicią, by nadać mu pożądany kształt.
Aby schab pieczony był udany, należy zamarynować mięso przynajmniej na 12 godzin, choć może być też i na całą dobę. Do przyprawienia mięsa użyłam świeżego czosnku, bo taki wydaje mi się bardziej intensywny. Mama zaś daje czosnek granulowany. Wybór w tej kwestii pozostawiam wam. Nie podałam konkretnych ilości ziół. Najlepiej użyć ich na oko ale z pewnością nie żałować.
Aby schab był soczysty, powinien być pieczony w naczyniu z pokrywką. Wino wlewamy do mięsa pod koniec pieczenia. Mama nie zagęszcza już sosu mąką. Ja to akurat robię. Do pozostałego po pieczeniu mięsa wywaru dodałam 1/2 szklanki wody i zagęściłam 2 łyżkami mąki. Zagotowałam i lekko doprawiłam sos.
Zobacz także → schab pieczony z jabłkami.
(Dla 6-8 osób; 16 plastrów)
Składniki:
– 1,2-1,5 kg schabu bez kości
– 2 cebule
– 4 ząbki czosnku*
– 3-4 suszone grzybki
– ½ szklanki czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
– mielona słodka papryka
– majeranek
– 1 liść laurowy
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 4 ziarenka pieprzu
– sól, pieprz ziołowy
*zamiast świeżego czosnku można dać granulowany
Dodatkowo:
– gruba nić do mięs
– smalec lub olej do podsmażenia mięsa
▌Jak zrobić schab pieczony z grzybami?
Mięso opłukać pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Owinąć ciasno grubą nicią, by nadać mięsu pożądany kształt. Schab posmarować olejem. Obsypać obficie solą i pieprzem ziołowym, majerankiem i mieloną słodką papryką. Ja rozprowadzam przyprawy dłońmi.Trzy ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i natrzeć nimi mięso.
Schab umieścić na półmisku i szczelnie przykryć folią spożywczą wstawić do lodówki na 12 lub 24 godziny. Ja zazwyczaj marynuję mięso przez noc, by rano lub w południe je móc piec. Grzybki opłukać i zalać zimną wodą w garnuszku na całą noc.
Następnego dnia cebule pokroić w kostkę. Pozostały ząbek czosnku drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki smalcu lub oleju. Mięso obsmażyć na silnym ogniu na rumiano z każdej strony, po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebule wraz z czosnkiem. Przełożyć do mięsa. Schab podlać około 0,5 l bulionu bądź wody. Dodać grzybki wraz z wodą, w której się moczyły, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach. Jeśli podlewamy mięso samą wodą, należy ją doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym oraz dodać nieco mielonej papryki i majeranku (wedle smaku).
Schab wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w zamkniętym naczyniu w temperaturze 190°C około 2 godziny (do miękkości). W trakcie pieczenia 2-3 krotnie przewracać mięso. Na 30 minut przed końcem pieczenia wlać wino. Schab sprawdzać widelcem. Powinien być miękki. Mięso ostudzić. Następnie zdjąć nić. Po całkowitym ostudzeniu kroić na 1-centrymetrowe plastry.
Sos przecedzić przez sito. Jeśli wywaru jest zbyt mało, dodać trochę wody. Przygotować sos według przepisu na sos pieczeniowy ciemny.
Schab pieczony podawać pokrojony na półmisku na plastry wraz z grzybkami i sosjerką. Serwować z ziemniakami i surówką. Dobrze pasuje tutaj surówka z kiszonej kapusty.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Moja mama piecze i je na kanapki a czasem na obiad 😉
Uwielbiam takie domowe, pieczone mięsa. Są bardzo smaczne i zdrowsze nić wędlina ze sklepu 🙂
Ja też 🙂
Bardzo lubię tak przygotowane mięsko 🙂 Pysznie wygląda i na pewno świetnie smakowało 🙂
Tak, było pyszne 🙂
wygląda bardzo apetycznie:)
Dziękuję serdecznie 🙂