Ciasta i ciasteczka

Sernik japoński – 3 składniki

Sernik japoński – 3 składniki

To zdecydowanie najprostszy sernik jaki znam, który uda się każdemu. Sernik japoński zawiera jedynie 3 składniki: jajka, serek śmietankowy i białą czekoladę. Soku z cytryny nie liczę, gdyż to jedynie dodatek opcjonalny.

Nie znajdziecie w tym serniku ani grama mąki. Sernik japoński jest leciutki jak piórko, a w smaku przypomina suflet, biszkopt albo ptasie mleczko. Czuć w nim nutę białej czekolady. Swoją ciekawą konsystencję ciasto zawdzięcza pieczeniu w tzw. kąpieli wodnej.

Sernik japoński z 3 składników jest bardzo delikatny i puszysty. Najczęściej piecze się go w małych tortownicach np. 18, 20 czy 22 cm. Ja wybrałam tę średnią. Jeśli posiadacie nieco mniejszą tortownicę np. o średnicy 18 cm, możecie zmniejszyć proporcje o 1 jajko oraz o 50 g mniej serka i białej czekolady.

Jeśli chodzi o serek, to najlepiej sprawdza się taki gładki w wiaderku. Można użyć serka np. Philadelphia, Łowicz albo Wieluń. Sernik japoński po upieczeniu delikatnie opada. Nie ma jednakże powodów do obaw, gdyż i tak pozostaje całkiem wysoki.

Zobacz także → ciasto japońskie (makowiec japoński).

(tortownica o średnicy 20 cm)

Składniki:

– 6 jajek

– 250g kremowego serka śmietankowego

– 250g białej czekolady

– 1 łyżka soku z cytryny lub kilka kropli olejku cytrynowego (opcjonalnie)

Dodatkowo:

– cukier puder do posypania

Jak zrobić sernik japoński z 3 składników?

W niedużym garnku zagotować wodę. Postawić miskę z połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę i pozostawić do rozpuszczenia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka zmiksować z serkiem. Następnie dodać roztopioną czekoladę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać 1 łyżkę soku z cytryny.

Foremkę o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód zabezpieczyć folią aluminiową. Wlać masę i wyrównać. Tortownicę wstawić do większej (u mnie prostokątnej) blachy wypełnionej do około połowy gorącą wodą.

Sernik japoński piec 15 minut w temperaturze 170°C, po czym zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec około 30 minut. Następnie pozostawić ciasto na 20 minut w zamkniętym wyłączonym piekarniku, by „doszedł”. Po ostudzeniu sernik posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.

Sernik japoński - 3 składniki
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

12 komentarzy

  1. Sernik prezentuje się świetnie! W życiu nie pomyślałabym, że składa się tylko z trzech składników 🙂 Rewelacja!

  2. No nie mogę uwierzyć 🙂 Dieta, dietą, ale taki sernik pewnie nazbyt kaloryczny nie jest i zamierzam go przetestować.

Skomentuj Beti Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button