Sosy

Sos czosnkowy do mięs

Sos czosnkowy do mięs

W smaku jest lekko pikantny. Sos czosnkowy fajnie zaostrza smak niektórych potraw, jak shoarma, kebab czy pieczone ziemniaki. Dzięki zawartości czosnku wzmacnia odporność. Sos czosnkowy pasuje nie tylko do mięs ale też do ryb albo zapiekanek. Jego przygotowanie zajmie wam dosłownie chwilkę.

(mała miseczka)

Składniki:

– mały kubek jogurtu naturalnego, najlepiej gęstego np. typu greckiego

– 1 łyżka majonezu

– 2 ząbki czosnku albo 1 łyżeczka czosnku granulowanego

– sól, pieprz

– szczypta cukru

– odrobina soku z cytryny

Jak zrobić sos czosnkowy do mięs?

Jogurt wymieszać z majonezem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek lub ewentualnie granulowany. Doprawić sos do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz sokiem z cytryny. Sos  czosnkowy świetnie nadaje się do mięs np. shoarmy, gyrosa, mięs grillowanych, wędlin ale także do frytek, pieczonych ziemniaków, zapiekanek czy pizzy.

Smacznego!

Helen G.

Sos czosnkowy do mięs
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

5 komentarzy

  1. Uwielbiam sos czosnkowy ale po 1-moja mama nie cierpi czosnku, więc rzadko kiedy go jem a po 2- strasznie mnie boli po nim żołądek nad czym ubolewam : (

  2. Uwielbiam ten sos czosnkowy, a mój luby to już zupełnie – nigdy nie dodawałam soku z cytryny do niego spróbuje czy lepiej smakuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button