Sos czosnkowy do mięs
Sos czosnkowy do mięs
W smaku jest lekko pikantny. Sos czosnkowy fajnie zaostrza smak niektórych potraw, jak shoarma, kebab czy pieczone ziemniaki. Dzięki zawartości czosnku wzmacnia odporność. Sos czosnkowy pasuje nie tylko do mięs ale też do ryb albo zapiekanek. Jego przygotowanie zajmie wam dosłownie chwilkę.
(mała miseczka)
Składniki:
– mały kubek jogurtu naturalnego, najlepiej gęstego np. typu greckiego
– 1 łyżka majonezu
– 2 ząbki czosnku albo 1 łyżeczka czosnku granulowanego
– sól, pieprz
– szczypta cukru
– odrobina soku z cytryny
▌Jak zrobić sos czosnkowy do mięs?
Jogurt wymieszać z majonezem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek lub ewentualnie granulowany. Doprawić sos do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz sokiem z cytryny. Sos czosnkowy świetnie nadaje się do mięs np. shoarmy, gyrosa, mięs grillowanych, wędlin ale także do frytek, pieczonych ziemniaków, zapiekanek czy pizzy.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Swój sosik czosnkowy robię w bardzo podobny sposób 🙂
Uwielbiam sos czosnkowy ale po 1-moja mama nie cierpi czosnku, więc rzadko kiedy go jem a po 2- strasznie mnie boli po nim żołądek nad czym ubolewam : (
Czosnek jest niestety ciężkostrawny i u niektórych osób może wywoływać bóle brzucha lub wątroby.
Uwielbiam ten sos czosnkowy, a mój luby to już zupełnie – nigdy nie dodawałam soku z cytryny do niego spróbuje czy lepiej smakuje 🙂
Taki sos nieźle podkreśli smak wędliny lub innego mięska 🙂