Sos musztardowy na zimno

Sos musztardowy na zimo
Idealny do wędlin, kiełbasek, parówek czy jajek. Sos musztardowy na zimno jest błyskawiczny w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać majonez z musztardą, miodem i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodatek curry i szczypta chili świetnie podnosi smak potrawy. Przed podaniem sos musztardowy warto schłodzić w lodówce. W przypadku użycia bardzo ostrej musztardy np. rosyjskiej albo kozaka, należy dać jej nieco mniej jak w przepisie.
Sos musztardowy na zimno z mojego przepisu jest słodko-pikantny z lekką nutą kwaśności. Jeśli chcecie nadać mu wyjątkowego charakteru, możecie dodać również drobno posiekanego ogórka konserwowego.
Zobacz także → sos czosnkowy do mięs.
(nieduża miseczka)
Składniki:
– 3 łyżki musztardy np. sarepskiej, albo Dijon
– 4 łyżki majonezu
– kilka kropli soku z cytryny
– 2 łyżeczki miodu
– ⅓ łyżeczki curry
– szczypta chili
– sól, pieprz
▌Jak zrobić sos musztardowy na zimno?
W miseczce wymieszać ze sobą majonez i musztardę. Dodać 2 łyżeczki płynnego miodu. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i szczyptą chili. Na koniec dodać kilka kropli soku z cytryny. Wymieszać. Sos musztardowy na zimno przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce. Podawać go do mięs, wędlin, kiełbasek, parówek czy jajek.
Smacznego!
Helen G.

Galeria zdjęć
Na pewno fajnie podkręca smak wędlin lub jajek
Zdecydowanie
Taki sos często jest podawany do jajek na twardo z ziemniakami – przynajmniej w szpitalach
Być może:) U mnie w domu czasem się go jadło też do ziemniaków i jajek na twardo
Taki dip musztardowy to super dodatek do pieczonych mięs i nie tylko
Też tak uważam, sos jest naprawdę pyszny
Dziękuję za przepis
apetycznie brzmi i faktycznie do jajek będzie idealny 
Proszę uprzejmie
ja niestety nie lubię musztardy, ale może taki sos były niezły :p
Przyznam, że do wędlin, kiełbas wystarcza mi sama musztarda, nie mam potrzeby aby mieszać ją z innymi składnikami, sama w sobie jest bardzo dobra
świetny sos
Bardzo często go przyrządzam
Zawsze robiłam na ciepło do jajka – muszę spróbować tego przepisu.