Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
Lekka i smaczna. Surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki robię dosyć często do różnych dań. Jak dla mnie jest uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Polecam wam również inne moje przepisy na surówkę z kapusty pekińskiej:
surówka z kapusty pekińskiej i papryki.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– ½ małej kapusty pekińskiej
– 1 marchewka
– ½ białej części pora lub mała cebula
– 1 małe jabłko
– 3-4 łyżki śmietany
– 1 łyżeczka majonezu
– cukier do smaku
– sok z cytryny
– sól, pieprz
▌Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki?
Liście kapusty umyć i drobno poszatkować. W przypadku pora należy pokroić go w pół-plasterki, posypać obficie solą i odstawić na kilka minut, by zmiękł. Następnie ugnieść por w dłoniach. Jeśli dajecie natomiast cebulę, wystarczy ją drobno pokroić nożem. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W kubeczku wymieszać ze sobą śmietanę, majonez, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny. Sos wymieszać dokładnie z surówką. Surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki podawać do obiadu, zarówno do dań mięsnych, ryb, jak i do potraw jarskich.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
robi strasznie podobna 🙂 uwielbiam ją,
pozdrawiam,
szana