Surówka z kapusty pekińskiej, papryki i kukurydzy


Przedstawiam wam bardzo smaczną i prostą surówkę do obiadu z kapusty pekińskiej, papryki, pomidora i kukurydzy. Szybko się ją przyrządza. Surówka dobrze komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, rybami, jak i jarskimi. Składniki możecie dowolnie modyfikować i zmieniać ich proporcje.  Zachęcam do spróbowania :)

(Dla 4 osób)

Składniki:

– ½ kapusty pekińskiej

– ½ białej części pora

– 1 nieduża czerwona papryka

– 1 mały pomidor

– ½ puszki kukurydzy

– pół pęczka szczypiorku

– 2 łyżki śmietany

– 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)

– sok z cytryny

– cukier do smaku

– sól, pieprz

Wszystkie warzywa umyć. Pora drobno posiekać i posypać solą. Odstawić na kilka minut, po czym ugnieść dłońmi. Kapustę drobno posiekać nożem. Paprykę przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pomidora pokroić w kostkę. Można go ewentualnie wcześniej sparzyć i zdjąć skórkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. W kubku przygotować sos. Wymieszać śmietanę wraz z sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Polać nim surówkę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekany szczypiorek. Raz jeszcze wymieszać. Surówkę podawać do wszelkich dań obiadowych.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

surowka-z-kapusty-pekinskiej-papryki-i-kukurydzy3surowka-z-kapusty-pekinskiej-papryki-i-kukurydzy2surowka-z-kapusty-pekinskiej-papryki-i-kukurydzy1surowka-z-kapusty-pekinskiej-papryki-i-kukurydzy
loading...
loading...
Poprzedni Kotlety z piersi kurczaka w panierce z płatków drożdżowych
Nastepny Szpekuchy, czyli litewskie pierożki drożdżowe nadziewane słoniną lub boczkiem

7 komentarzy

  1. Marzena T (Mania)
    31 października 2016
    Odpowiedz

    Libię takie surówki :) Ja ubolewam tylko nad tym, że kapust nie da się kupić ciut mniejszych :P

    • Helen G.
      Helen G.
      31 października 2016
      Odpowiedz

      Kapusta pekińska na szczęście nie jest taka ogromna :) Może miałaś na myśli białą?

  2. kosmetykofanki
    1 listopada 2016
    Odpowiedz

    Ale przepysznie się prezentuje, ja często dodaje jeszcze ogórka kiszonego i pierś z kurczaka <3

  3. Agata Kądziołka
    2 listopada 2016
    Odpowiedz

    Wykorzystam przepis z pewnością :)

  4. lukaszmakeup.pl
    4 listopada 2016
    Odpowiedz

    lubię takie propozycje :)

  5. Mela
    14 listopada 2016
    Odpowiedz

    Bardzo ciekawa inspiracja, zwłaszcza, że to propozycja wegetariańska :) Czy por nie musi być wcześniej sparzony? Nie był zbyt twardy? Pozdrawiam!

    • Helen G.
      Helen G.
      14 listopada 2016
      Odpowiedz

      Nie musi, ponieważ posypuję go obficie solą i odstawiam na ok.10 minut. Następnie ugniatam go dłońmi i jest miękki :)

Odpowiedz na „AnonimAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *