Sałatki i surówkiWegetariańskie

Surówka z kapusty pekińskiej i papryki

Surówka z kapusty pekińskiej i papryki

To lubiana w moim rodzinnym domu surówka do obiadu. Surówka z kapusty pekińskiej i papryki często gości u rodziców podczas świątecznego obiadu. Mama zwykle robi jeszcze surówkę z marchewki albo surówkę z kiszonej kapusty.

Surówka z kapusty pekińskiej dobrze komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, rybami, jak i z jarskimi. Składniki możecie dowolnie modyfikować i zmieniać ich proporcje. Mnie bardzo smakuje poniższe połączenie warzyw.

Zobacz takżesurówka z kapusty pekińskiej (klasyczna)

(Dla 4 osób)

Składniki:

– ½ większej kapusty pekińskiej lub 1 mała

– ½ białej części pora

– 1 nieduża czerwona papryka

– 1 mały pomidor

– ½ puszki kukurydzy

– pół pęczka szczypiorku

– 2 łyżki śmietany

– 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)

– sok z cytryny

– cukier do smaku

– sól, pieprz

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i papryki?

Wszystkie warzywa umyć. Pora drobno posiekać i posypać solą. Odstawić na kilka minut, po czym ugnieść dłońmi (dzięki temu zmięknie. Kapustę drobno posiekać nożem (białą część odciąć, kroić jedynie zielone liście). Paprykę przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pomidora pokroić w kostkę. Można go ewentualnie wcześniej sparzyć i zdjąć skórkę.

Kukurydzę odsączyć z zalewy. W kubku przygotować sos. Wymieszać śmietanę wraz z sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Polać nim surówkę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekany szczypiorek. Raz jeszcze wymieszać. Surówkę z kapusty pekińskiej i papryki podawać do wszelkich dań obiadowych.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć - kliknij aby powiększyć

Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

7 komentarzy

  1. Bardzo ciekawa inspiracja, zwłaszcza, że to propozycja wegetariańska :) Czy por nie musi być wcześniej sparzony? Nie był zbyt twardy? Pozdrawiam!

Pozostaw odpowiedź Mela Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close