Surówka z marchewki i jabłka
Surówka z marchewki i jabłka
Jest uniwersalna i pasuje do wielu dań, zarówno do mięs czy ryb. Surówka z marchewki i jabłka to moja ulubiona surówka z dzieciństwa. Często prosiłam mamę, by na obiad przygotowała właśnie tartą marchewkę z jabłkiem, z dodatkiem śmietany, soku z cytryny i cukru. Do dziś bardzo lubię surówkę z marchewki i jabłka i przyznam, że nigdy mi się ona nie nudzi. Jeśli nie macie danego dnia pomysłu na smaczną surówkę do obiadu, to zróbcie surówkę z marchewki z jabłkiem 🙂
Polecam wam także inne smaczne surówki z marchewki:
surówka z marchewki i kukurydzy
surówka z kapusty pekińskiej i marchewki.
(Dla 2 osób)
Składniki:
– 2 marchewki
– 1 jabłko
– trochę soku z cytryny
– 2 łyżki gęstej śmietany (można ewentualnie dać olej)
– cukier do smaku
▌Jak zrobić surówkę z marchewki i jabłka?
Marchewki i jabłko umyć obrać. Najpierw na tarce o małych oczkach marchewki a następnie jabłko. Od razu skropić sokiem z cytryny, by jabłko nie ściemniało. Dodać śmietanę. Surówkę doprawić do smaku cukrem. Surówka z marchewki i jabłka pasuje zarówno do mięs, ryb, jak i potraw jarskich.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
standard:)
Ulubiona mojego M 😀 Choć miłości nie podzielam, to radocha jaką widzę jak mu zrobię jest warta tego całego tarcia marchewy i zdrapywania jej potem ze ścian ;p