MięsaPotrawy mączneZapiekanki

Tarta z suszonymi pomidorami, salami i mozzarellą

Tarta z suszonymi pomidorami, salami i mozzarellą

Idealnie krucha, pachnąca bazylią. Tarta z suszonymi pomidorami, salami i mozzarellą to w moim odczuciu najsmaczniejszy wytrawny placek, jedno z moich kulinarnych odkryć. Uwielbiam to połączenie smaków – pikantnego salami, słodkich  suszonych pomidorów, ciągnącej  się mozzarelli i aromatycznej bazylii. A wszystko na pysznym, kruchym cieście. Prawdziwe niebo w gębie:)

Moja przyjaciółka była wprost zachwycona wytrawną tartą z suszonymi pomidorami. Jeśli nie jedliście dotąd tarty, to koniecznie wypróbujcie mój przepis 🙂

Zobacz także

tarta z wędzonym łososiem

→ tarta brokułowa z kurczakiem i kukurydzą.

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

Kruche ciasto:

– 200 g mąki

– 120 g masła

– 1 jajko

– 1 łyżka wody

– ½ łyżeczki soli

Nadzienie:

– kilka suszonych pomidorów (mogą być też te w zalewie)

– 4 plastry salami pepperoni*

– 2 kulki mozzarelli

Sos śmietanowo-jajeczny:

– 1 duże opakowanie śmietany 18 % (330g)

– 3 jajka

– sól, pieprz

– kilka listków świeżej bazylii (można użyć także suszonej i wymieszać z masą jajeczną)

*polecam salami pepperoni z Biedronki

Jak zrobić tartę z suszonymi pomidorami, salami i mozzarellą?

Kruche ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać pokrojone na kawałki masło, wbić jajko, dodać wodę i sól – zagnieść kruche ciasto. Ciastem wylepić posmarowaną masłem foremkę do tarty lub inną okrągłą. Włożyć na 10-15 minut do zamrażalnika. Następnie tartę podpiec w nagrzanym piekarniku  w temperaturze 200˚C przez  około 15 minut.

Nadzienie: Pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Plastry salami przekroić na pół. W miseczce rozmieszać śmietanę z jajkami, dodać sól i pieprz. Na podpieczony spód wyłożyć pomidory, salami i plastry mozzarelli.

Sos śmietanowo-jajeczny:  Jajka wbić do miski, rozbełtać widelcem. Wlać śmietanę i dokładnie wymieszać. Sos doprawić solą i pieprzem. Tartę zalać masą śmietanowo-jajeczną. Wstawić do  nagrzanego do 200˚C piekarnika jeszcze na około 25 minut. Tarta będzie gotowa, jak się wierzch się zetnie i zarumieni. Tartę z suszonymi pomidorami, salami i mozzarellą podawać gorącą, pokrojoną na kawałki jak pizzę.

Smacznego!

Helen G.

Tarta z suszonymi pomidorami, salami i mozzarellą
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

7 komentarzy

  1. Czas wiec wypróbować w naszej kuchni i ten przepis 😉 Wygląda rzeczywiście świetnie 🙂

Skomentuj piękno dwadzieściacztery Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button