Mięsa

Tradycyjny kotlet schabowy

Tradycyjny kotlet schabowy

Soczysty dzięki zalewie z mleka, cebuli i czosnku. Dziś prezentuję sprawdzony od lat przepis na tradycyjny kotlet schabowy. Mięso ze schabu tak przygotowane jest kruche i aromatyczne w smaku. Klasyczny schabowy najlepiej smakuje jeśli jest smażony na smalcu, który zapewni mu chrupiącą panierkę. Może być to ewentualnie masło klarowane a w ostateczności olej.

Kotlety schabowe będą miękkie i soczyste w środku, jeśli zostaną cienko ukrojone oraz dobrze rozbite na grubość około 0,5 cm. Można poprosić ekspedientkę na stoisku mięsnym o ukrojenie schabu na plastry i rozbicie za pomocą specjalnej maszyny.

Zobacz także → kotlety po zbójnicku.

(dla 4-6 osób)

Składniki:

– 650g schabu bez kości (najlepiej w plastrach)

Zalewa do schabowych:

– 1 większa cebula

– 2 ząbki czosnku

– 2 liście laurowe

– 2-3 ziarenka ziela angielskiego

– 1 pełna łyżeczka soli

– ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

– około 500 ml mleka

Panierka do schabowych:

– 2 jajka

– mąka do obtoczenia

– bułka tarta do obtoczenia

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– smalec do smażenia

Jak zrobić tradycyjny kotlet schabowy?

Mięso ze schabu jeśli mamy w kawału, pokroić na w dość cienkie plastry o grubości około 1 cm. Następnie każdy jak najcieniej robić tłuczkiem.

Cebulę obrać i pokroić w krążki, czosnek obrać i pokroić w plasterki. Plastry schabu układać partiami w naczyniu  przekładać cebulą i czosnkiem – do wykończenia plastrów, następnie zalać mlekiem wymieszanym z solą i pieprzem. Na koniec dodać liście laurowe i ziele angielskie. Naczynie przykryć folą spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny albo na całą noc, jeśli dysponujemy czasem.

Po zamarynowaniu wyjąć każdy plaster schabu, lekko posolić, najpierw obtoczyć w mące, następnie w rozbełtanym osolonym jajku z dodatkiem pieprzu, a na koniec w bułce tartej.

Tradycyjne kotlety schabowe kłaść na silnie rozgrzany smalec (najlepiej się d tego dania nadaje), smażyć na średnim ogniu po kilka minut z obu stron na złoty kolor. Po każdej zmianie kotletów usuwać resztki spalonej bułki i dokładać kolejną porcję smalcu. Kotlety schabowe podawać z ziemniakami lub kluseczkami i ulubioną surówką u mnie surówka z kiszonej kapusty.

Smacznego!

Helen G.

Tradycyjny kotlet schabowy
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

3 komentarzy

Skomentuj Dorota z kobietytomy.pl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button